Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

"Τα Λιλιπούτεια" του Ηλία Κεφάλα


 της Λίλιας Τσούβα

Με την τελευταία του ποιητική συλλογή «Τα Λιλιπούτεια», που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, ο τρικαλινός λογοτέχνης  Ηλίας Κεφάλας έρχεται να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία στο χώρο των γραμμάτων  που  έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο, ποιητικό, πεζογραφικό, κριτικό και δοκιμιακό.
«Τα Λιλιπούτεια» είναι μια συλλογή 71 μικροσκοπικών ποιημάτων που αποτελούν ολοκληρωμένα και δυνατά έργα τέχνης και καταδεικνύουν ολοφάνερα το ταλέντο και τη δεξιότητα  του καλλιτέχνη. Η γοητεία τους εντοπίζεται στο λιτό και εξαιρετικά σύντομο στίχο που αποδίδεται. Η πυκνότητα του λόγου και των νοημάτων που διακρίνει τον ποιητή, αναδεικνύεται με τη δεξιοτεχνία και την εικονοπλαστική του δύναμη κατά τη σύνθεση μικρών ζωγραφικών μινιατούρων που θέλγουν και αποζημιώνουν με την αισθητική και το περιεχόμενό τους.
Τα ποιήματα της συλλογής είναι όλα γραμμένα σε στίχο ελεύθερο,  με πολυτονική γραφή, δίγλωσσα (ελληνικά και γαλλικά), με μόνα σημεία στίξης την παύλα και το ερωτηματικό και χωρίς τελείες. Ο  ποιητής καταφέρνει έτσι να δημιουργήσει έναν διάλογο ανοιχτό και επιτυχημένο με τον αναγνώστη και να κάνει ευανάγνωστα και απολαυστικά τα ποιήματά του, τα οποία διαβάζονται με μια ανάσα, σχεδόν απνευστί.  Ο αναγνώστης χαίρεται τον στίχο, απολαμβάνει τη μέθη του λυρισμού καθώς και τη στοχαστική διάθεση που αναδύεται.
Η πρώτη ύλη του ποιητή αντλείται από τη φύση και τη ζωή. Η φύση του Μέλιγου, του μικρού γενέθλιου χωριού, αποτελεί την έμπνευση που του δίνει «τις λέξεις  για να πιάσει τις ιδέες», σύμφωνα με τον ταοϊκό στοχαστή Τσουάγκ Τσέου, τα λόγια του οποίου χρησιμοποιεί ο ποιητής στην πρώτη σελίδα, ως βασικό μοτίβο της ποιητικής του συλλογής.

 Τα χρώματα και οι μυρουδιές της φύσης που αποτυπώνονται με εκπληκτική ενάργεια στους εξαιρετικά σύντομους στίχους  υποθάλπουν την ολότητα μιας μεθυστικής εμπειρίας και είναι παράλληλα ένας ύμνος στην ομορφιά, στη χαρά και στη ζωή. Οι εικόνες που πλάθονται είναι διαπεραστικές και ο λυρισμός διάχυτος:
Ω αιωρούμενο χαλί του φθινοπώρου Πού με πας…
Κάθε στιγμή Νέα λουλούδια σκάνε στο λιβάδι
Παρακαλώ και δέομαι Στη θαυμαστή επιμέλεια του αόρατου κηπουρού
Τα ποιήματα διακρίνονται για την τρυφερότητα, τον λυρισμό αλλά και τη στοχαστική τους δύναμη. Ποιήματα για τις καθημερινές έγνοιες, τη ζωή στις μεγαλουπόλεις, τη μοναξιά, την ασθένεια, ποιήματα για τη μνήμη και το θάνατο, αλλά και ποιήματα αισιόδοξα για τη ζωή, για το κλείσιμο των  εκκρεμών λογαριασμών. Όλα με έναν υπέροχο κοφτό σύντομο στίχο, πολύ διεισδυτικό, αφοπλιστικό, άλλοτε ρεαλιστικό, άλλοτε δραματικό, ακόμα και σουρεαλιστικό.
Τέλειωσα την επιστολή μου/Κλείνω το φάκελο/Εξέρχομαι…
Αμέτρητες πολύχρωμες ομπρέλες/ Αμέτρητες σκοτεινές μελαγχολίες…
Τι άδειο σπίτι /Μ’ έπαιρνε λίγο λίγο ο άνεμος/ Και με σκορπούσε στο παντού
Πολλά ποιήματα της συλλογής σχετίζονται με τη μνήμη και το θάνατο, με το αναπόφευκτο τέλος της ζωής. Ιδιαίτερα στοχαστικά  τα ποιήματα αυτά σοκάρουν με τη ευθύβολη σκέψη τους. Οι σκηνές που πλάθονται χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά:
Καπνίζουν οι νεκροί; Αναμφιβόλως
Να και η καύτρα του τσιγάρου τους:
Οι αναμμένες μαργαρίτες
Η συλλογή όμως κινείται σε ανοιχτό ορίζοντα, δεν σε ρίχνει ψυχολογικά. Φιλοσοφική διάθεση γεννάει μόνο. Ο ποιητής, αντίθετα, μας προτρέπει να χαρούμε τη ζωή:
Παρακαλώ γελάτε Τα φύλλα θα μας παρασύρουν στην κατήφεια του φθινοπώρου
Θα μας εγκλωβίσουν ασφυκτικά Στη μεγάλη κατωφέρεια Του χρόνου
Μέσα από τους στίχους  αναδύεται επίσης  ένας υπέροχος αισθησιασμός. Οι ερωτικές αναφορές είναι πολύ  υποβλητικές:
Φιλώ τα μάτια σου: αιθέριο άρωμα Τσαγιού με λεμονόφυλλα…
Από γυαλί είμαι Όχι από χώμα και νερό
Από γυαλί είμαι και κρύσταλλο θαμπό Για να με σπάζεις
Όλα τα ποιήματα της συλλογής είναι καλοδουλεμένα και απολαυστικά. Ο σύντομος στίχος, ο κοφτός λόγος, ο έντονος λυρισμός που ξεπετάγεται από καθένα από αυτά  αλλά και ο βαθύτατος προβληματισμός που προκαλούν ανάγουν τη συλλογή σε μια πρωτότυπη και εξαιρετική σύνθεση που αποζημιώνει τον αναγνώστη με την υψηλή αισθητική της. Ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας κατάφερε και πάλι με τη νέα του ποιητική συλλογή όχι μόνο να τιμήσει τον γενέθλιο τόπο του αλλά και να προσφέρει στα ελληνικά γράμματα μια υπέροχη ποιητική κατάθεση με άψογη γλώσσα και εκπληκτικά εμπνευσμένες συλλήψεις ιδεών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας