Στο Βαλτινό, ανάμεσα στα χωράφια και λίγο πριν φτάσουμε στο δάσος της
Παναγίας, απλώνεται ένας ιδιαίτερος μικρός θησαυρός: ο μοναδικός ελαιώνας του
χωριού. Εκεί, ο Αντώνης Βαγγελός, με μεράκι και υπομονή, καλλιεργεί ελαιόδεντρα
της Κορωνέικης ποικιλίας, μιας ποικιλίας φημισμένης σε όλη την Ελλάδα για την
υψηλή της απόδοση σε ελαιόλαδο. Παρότι οι καρποί της είναι μικροί, κρύβουν μέσα
τους πλούσιο και αρωματικό λάδι, που αποτελεί τη βάση μιας από τις πιο σταθερές
γαστρονομικές παραδόσεις της περιοχής.
Η περίοδος της συγκομιδής βρίσκεται στο
αποκορύφωμά της. Το μάζεμα των ελιών είναι μια απαιτητική εργασία: κουραστική,
επίμονη, με ανάγκη για εμπειρία και προσεκτικούς χειρισμούς ώστε να μη
τραυματιστούν τα δέντρα. Παρ’ όλα αυτά, για τον Αντώνη αποτελεί μια διαδικασία
σχεδόν τελετουργική, συνδεδεμένη με τη γη, τον κύκλο των εποχών και το μόχθο
που ανταμείβεται.
Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, ο Αντώνης
ολοκλήρωσε τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Η ωρίμανση των καρπών είχε φτάσει στο
ιδανικό σημείο - εκείνη τη στιγμή που οι πρώτες μωβ κηλίδες εμφανίζονται πάνω
στο πράσινο δέρμα της ελιάς, σηματοδοτώντας ότι το λάδι έχει “δέσει” μέσα στον
καρπό. Κρατώντας στα χέρια του τον ευλογημένο καρπό, μίλησε με χαρά και
ικανοποίηση: η φετινή χρονιά, όπως ο ίδιος μας είπε, ήταν πλούσια. Ο ελαιώνας
έδωσε αρκετό και ιδιαίτερα ποιοτικό λάδι.
Καθώς
ο Αντώνης αποθηκεύει το φετινό λάδι, ο μοναδικός ελαιώνας του Βαλτινού μοιάζει
να ανασαίνει ικανοποιημένος. Κάθε χρονιά που περνά προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο
στην ήσυχη, αλλά γόνιμη σχέση του ανθρώπου με τη γη. Και όσο εκείνος συνεχίζει
να τον φροντίζει με πίστη και επιμονή, τόσο ο ελαιώνας θα παραμένει ζωντανό
σύμβολο ευφορίας και ελπίδας για όλο το χωριό και μια υπενθύμιση ότι η γη
ανταποδίδει πάντα σε όσους τη φροντίζουν με αγάπη και υπομονή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου