Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Ο πατήρ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης. Μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα αρετής, ήθους και προσφοράς προς τον άνθρωπο. Η αναγνώριση της προσφοράς, προς τον άνθρωπο και τον τόπο, αποτελεί έναν μοχλό για την κινητοποίηση του ηθικού δυναμικού του τόπου μας. Άριστους άνδρες αναδεικνύουν οι λαοί που ανταμείβουν την αρετή και γνωρίζουν να μετατρέπουν το ευγενές αίσθημα της φιλοδοξίας σε ισχυρό κίνητρο για δράση.
Με τη λέξη «Φωτισμένο» χαρακτήρισε, ο Σεβασμιότατος Τρικκης και Σταγών,  Χρυσόστομος, τον Πατέρα Κωνσταντίνο Ζαχαράκη την προηγούμενη Τετάρτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινού, κατά την χειροθεσία σε Πρωτοπρεσβύτερο και τόνισε, πως ο άξιος και σεμνός ιερέας χαίρει άκρας εκτίμησης και της Προϊστάμενης Αρχής, αλλά και ολόκληρου του κλήρου που διακονεί.
Τα Οφφίκια, είναι έκφραση της μακράς και ευγενούς εκκλησιαστικής παράδοσης και απονέμονται σε εκείνους οι οποίοι εργάζονται στην Εκκλησία και την κοινωνία, ως τίτλοι μεγάλης προσφοράς.
Οι τιμητικές διακρίσεις και τα οφίκια του Πατέρα Κωνσταντίνου Ζαχαράκη είναι πολλά.
-Διατέλεσε αρχιερατικός επίτροπος στη Μητροπολιτική περιφέρεια του Βαλτινού, η οποία αποτελείται από 15 ενορίες των γύρω χωριών.
Αρχιερατικός Επίτροπος: ο Διοικητικά Προϊστάμενος μιας επιμέρους Μητροπολιτικής Περιφέρειας. Ανάλογα με το μέγεθος και την σημαντικότητα της Περιφέρειας ο αρχιερατικός επίτροπος μπορεί να είναι βοηθός επίσκοπος ή πρεσβύτερος. Προσφωνείται κατά την ιερατική τάξη του.


-Από τις 18 Ιανουαρίου 2002 με οφφίκιο, τιμητική διάκριση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Αλεξίου, φέρει τον τίτλο του Οικονόμου.
Οικονόμος: Το οφφίκιο απονέμεται μόνο σε έγγαμους ιερείς, που είναι άνω των 30 ετών και κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης ή Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής από τριετίας. Χαρακτηριστικό διάσημο των Οικονόμων είναι το επιγονάτιο, το οποίο φέρουν κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας.
Η λέξις «Οικονόμος» είναι σύνθετος εκ της λέξεως «οίκος» και του ρήματος «νέμω» το οποίον χαρακτηρίζει εκείνον ο οποίος αγαπά την οικονομία και φροντίζει τα του οίκου.


-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιδένδρου, με την υπ’ αριθμ. 15 – 2002 ομόφωνη απόφασή του, του απένεμε σε ειδική τελετή, τιμητική διάκριση, αναγνωρίζοντας έτσι και τιμώντας εις το ελάχιστο τον άνθρωπο, που η κοινωνική προσφορά του, το ήθος του και η γενικότερη παρουσία του, όλα αυτά τα χρόνια ήταν τεράστια και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση.


-Η αναγνώριση στο πρόσωπό του ήρθε και από τον Σεβασμιότατο Χρυσόστομο με την χειροθεσία σε πρωτοπρεσβύτερο της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.
Πρωτοπρεσβύτερος: Το οφφίκιο αποτελεί τη μέγιστη δυνατή τιμητική διάκριση έγγαμου ιερέα, καθώς απονέμεται μόνο σε έγγαμους ιερείς χειροτονημένους από τριετίας, που είναι άνω των 30 ετών και κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό διάσημο των Πρωτοπρεσβυτέρων είναι ο εγκόλπιος σταυρός και το επιγονάτιο, το οποίο φέρουν κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας.Ο πατήρ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης γεννήθηκε το 1944 στο Διπόταμο Τρικάλων.
Έγγαμος, με τη σύζυγό του, Αγγελική, απόκτησε 6 παιδιά (όλα αγόρια) και κατοικεί στην πόλη των Τρικάλων.
Αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων. Σπούδασε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Βόλου απ΄ όπου αποφοίτησε το 1971.
Στις 2-11-1975 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και στις και στις 8-11-1975 ιερέας.
Από τις 1-12-75 ως 13 – 3 – 77 υπηρέτησε στο Γενέσι Τρικάλων και από 14 – 3 – 1977 ως σήμερα, στον ενοριακό ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.
Η υπηρεσία του στην ενορία του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου Βαλτινού είναι συνδεδεμένη με πολύ μεγάλο και αξιόλογο πνευματικό, αλλά και υλικό έργο. 


1 σχόλιο:

  1. Υπέροχος άνθρωπος και εύχομαι όλοι να παραδειγματιζόμαστε από το ήθος του. Έχει προσφέρει πολλά στο χωριό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας