Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Θανάση Παπαδημητρίου «Το Ξυλοπάροικο στο πέρασμα του χρόνου»



Στη κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα του Δημοτικού σχολείου Ξυλοπάροικου παρουσιάστηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, το βιβλίο του Θανάση Φιλ. Παπαδημητρίου, «Το Ξυλοπάροικο στο πέρασμα του χρόνου». Μέσα σε ένα κλίμα γεμάτο συγκίνηση, χαρά και περηφάνια οι κάτοικοι του Ξυλοπάροικου είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις συγκινητικές στιγμές της παρουσίασης του βιβλίου.
Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν στην ουσία η πρεμιέρα του βιβλίου και δικαιολογημένα ξεχείλισε και εκδηλώθηκε η συγκίνηση από τον συγγραφέα, αλλά και από τους κατοίκους του χωριού.
Για το βιβλίο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Σταύρος Φαλαγκάρας, Χρήστος Κούτσιας και Λαπρινή Οικονόμου, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η δασκάλα Κατερίνα Σαλταπίδα.


Οι ομιλητές, αναφερόμενοι στον πρόσωπο του συγγραφέα Θανάση Φιλ. Παπαδημητρίου εξήραν την προσωπικότητά του, το ήθος του, (Ηθοποιός – ταυτισμένος με το ρόλο της Γκόλφως στο παραδοσιακό θέατρο Ξυλοπάροικου), το πάθος του για την ενασχόληση με τα κοινά του χωριού, την αισιοδοξία που τον χαρακτηρίζει και τον αγώνα του για την διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.


Όσον αφορά για το βιβλίο, πρόκειται για ένα ιστοριολαογραφικό βιβλίο, που αποτελεί «Τον Χρυσό οδηγό» για το χωριό Ξυλοπάροικο, καθώς είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό, που απεικονίζει με ευκρίνεια και καθαρότητα μια ολόκληρη εποχή. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία ν’ ανιχνεύσει άγνωστες πτυχές της ζωής εν γένει που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 20ου αλλά και των αρχών 21ου αιώνα σ’ αυτόν τον τόπο. 

Ο Θανάσης παρουσιάζει το χωριό του με τόση αγάπη που όλα φαίνονται θαυμάσια, αγνοώντας ηθελημένα ή εξωραΐζοντας τα άσχημα. Δίνει με μεγάλη μαεστρία το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής, που αναπολούν όλοι με νοσταλγία, ηρωοποιώντας κάποτε πρόσωπα και πράγματα. Με χαρακτηριστικό αυθορμητισμό μικρού παιδιού δίνει την καλύτερη παράστασή του για τον αγαπημένο του τόπο. Μια παράσταση που αφορά και αγγίζει όλους τους Ξυλοπαροικιώτες, και όχι μόνο.

επικοινωνιστε μαζι μας