Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Διατηρητέο μνημείο της φύσης το δάσος της Παναγίας ΒαλτινούΤον χαρακτηρισμό του Δάσους της Παναγίας στο Βαλτινό ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στη συνεδρίασή του, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, ύστερα από τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Δήμου.
Το θέμα εισήγαγε στο σώμα η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καλλιδένδρου κα Ελένη Πούλιου, η οποία έδωσε όλες τις πληροφορίες και τα σχετικά στοιχεία για την σπουδαιότητα του δάσους, αλλά και την αναγκαιότητα λήψης απόφασης αυτού του χαρακτηρισμού.


Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. Τρικκαίων με θετικές τοποθετήσεις από όλες τις παρατάξεις και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση περί γνωμοδότησης χαρακτηρισμού, του Δάσους της Παναγίας στην Τ.Κ. Βαλτινού της Δ.Ε. Καλλιδένδρου, ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, με στόχο την ανάδειξή του ως χώρος ήπιας αναψυχής.
Στόχος του χαρακτηρισμού του δάσους ως διατηρητέο μνημείο της φύσης είναι η ανάδειξή του ως χώρος ήπιας αναψυχής και πνευματικής ηρεμίας, πόλος έλξης φυσιολατρών και επισκεπτών τόσο των κατοίκων του οικισμού όσο και της ευρύτερης περιοχής, χώρος για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση κυρίως των μαθητών.
Όπως σημειώνεται στην σχετική εισήγηση «το Δάσος της Παναγίας απέχει από τον οικισμό της Τ.Κ. Βαλτινού περίπου ενάμισι (1,5) χιλιόμετρο και αποτελείται από δύο τεμάχια, τα αριθ. 131 και 141 εκτάσεως 35,671 και 3,751 στρέμματα αντίστοιχα.

Είναι δάσος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση που καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του χώρου. Κύριο στοιχείο του δάσους είναι τα αιωνόβια δένδρα, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο σπάνιο είδος φράξου (fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa και fraxinus ornus). Επιπλέον, ευδοκιμούν και άλλα φυτικά είδη, όπως είναι η δρυς (quercus robur), η φτελιά (ulmus campestris), η ασημόλευκα (populus alba) και ο κισσός (hetera helix). Τα είδη της πανίδας στο δάσος είναι πάρα πολλά, όπως σκαντζόχοιρος, λαγός, νυφίτσα, κουνάβι, δρυοκολάπτης, αηδόνι, καρδερίνα, κοκκινολαίμης, κοτσίφι και πολλά άλλα».
Σύμφωνα με την Διεύθυνση «στο χώρο του δάσους, κάτω από τους τεράστιους κορμούς των δέντρων, βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας. Το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του χώρου του δάσους και η ομορφιά του τοπίου, σε συνδυασμό με το εξωκλήσι μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών και έναν ιδανικό χώρο αναψυχής και ηρεμίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, το Δάσος της Παναγίας καταλάμβανε πολλή μεγαλύτερη έκταση τα παλαιότερα χρόνια, από τους πρόποδες του Κόζιακα έως το Βαλτινό, αποτελώντας ένα μεγάλο δάσος. Κατόπιν όμως ανθρώπινων παρεμβάσεων (εκχερσώσεις, εντατική

βόσκηση, παράνομη υλοτομία), η έκταση του δάσους περιορίστηκε στη σημερινή του μορφή. Λόγω του σπάνιου είδους φράξου που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση στο δάσος και την ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική και αισθητική του αξία, η προστασία του δάσους κρίνεται ζωτικής σημασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας