Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο «Ο Μέγας Αθανάσιος» Βαλτινού



Με σκοπό στη συμβολή της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας των ενοριτών, καθώς και για την κάλυψη τελετουργικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων δημιουργήθηκε το 1985 το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, ο Μέγας Αθανάσιος Βαλτινού.
Η πλούσια δραστηριότητα που ανέπτυξε, μέσα στην πολύχρονη λειτουργία του, κατέστησε σημαντική την αναγκαιότητα της υπάρξεώς του.
Η δανειστική βιβλιοθήκη, με διάφορα, χριστιανικού περιεχομένου βιβλία και περιοδικά, λογοτεχνικά, Ιστορικά, εγκυκλοπαιδικά κλπ., τα επιτραπέζια παιχνίδια, οι διάφορες ομιλίες που κατά καιρούς γίνονται, τα κατηχητικά κατωτέρου και μέσου βαθμού, η λειτουργία του «Κύκλος Γυναικών Μελέτης της Αγίας Γραφής», οι διάφορες, προσκυνηματικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, οι διάφορες, εκδηλώσεις στις μεγάλες χριστιανικές εορτές και στην λήξη των μαθημάτων, οι τελετές μνημόσυνων, είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.


Το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, ο Μέγας Αθανάσιος κτίστηκε με τις δωρεές των πιστών της ενορίας, και με τα διάφορα έσοδα του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Βαλτινού και στις 29 Σεπτεμβρίου1985 έγιναν τα εγκαίνιά του.


Παρουσιάζουμε παρακάτω διάφορα δημοσιεύματα της εποχής από τα εγκαίνια του Πμευματικού Κέντρου.


Τα εγκαίνια του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Βαλτινού
Στην εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» της 1ης Οκτωβρίου 1985 διαβάζουμε ένα δημοσίευμα - ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του ενοριακού πνευματικού κέντρου Βαλτινού.
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:


«Μια καινούργια πνευματική κυψέλη
Τα εγκαίνια του ενοριακού πνευματικού κέντρου Βαλτινού
Ρεπορταζ από το συνεργάτη μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Ε. ΖΗΣΗ
Ύστερα από την αρχιερατική λειτουργία, που έγινε στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινού από τον Σεβασμιώτατο Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο με δεκάδα ιερέων και διακόνων, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 1985, και σε μια πανηγυρική και ηλιόλουστη ατμόσφαιρα, ετελέσθηκαν τα εγκαίνια του νεόδμητου ενοριακού πνευματικού κέντρου Βαλτινού «Ο Μέγας Αθανάσιος» που ανήγειρε η αγάπη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ενοριτών Βαλτινού για τις πνευματικές ανάγκες του χωριού.
Μια πρόσκληση αγαπητού φίλου και εκλεκτού συμπολίτη μας μ’ έφερε οικογενειακώς εκεί, όπου βρέθηκα σ’ ένα οικείο περιβάλλον που με εντυπωσίασε ο αυθορμητισμός, η εγκαρδιότητα και η αβροφροσύνη πλείστων γνωστών προσώπων και τότε θαύμασα την ψυχική επαφή των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου.
Μετά την εκπλήρωση των θρησκευτικών μου καθηκόντων θαύμασα το ωραίο πνευματικό κέντρο, που με ανοιγμένες τις αγκάλες του μας καλωσόριζε και μας υπογράμμιζε το χρέος για συμπαράσταση. Σιωπηρά έκαμα μια υπόσχεση και πιστεύω να πραγματοποιηθεί, γιατί αυτός ο αγνός και διψασμένος κόσμος έχει ανάγκη από τη δικιά μας συμπαράσταση, που τη νοιώθουμε να θερμαίνεται από μια ομάδα εκλεκτών ανθρώπων.
Την ωρισμένη ώρα (10.30 π.μ.) από τον ευρύχωρο εξώστη του ενοριακού πνευματικού κέντρου τελέστηκαν σεμνοπρεπώς τα εγκαίνια από τον ποιμενάρχη μας κ.κ Αλέξιο και πολλούς κληρικούς ενώπιον ενός πλήθους κατοίκων του Βαλτινού και των περιχώρων μεταξύ δε αυτών παραβρέθηκαν και αρκετοί κάτοικοι των Τρικάλων.
Μετά το πέρας των εγκαινίων ο εφημέριος του Βαλτινού Κ. Ζαχαράκης απήυθυνε εμπνευσμένο λόγο, τον οποίο και δημοσιεύουμε κατωτέρω:
«Σεβασμιώτατε, άγιοι πατέρες, κυρίες και κύριοι:
Στην ενορία μας υπήρξε πάντοτε το πρόβλημα της ελλείψεως χώρου για τη στέγαση των κατηχητικών σχολείων, των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, της Βιβλιοθήκης και για την εξυπηρέτηση των διαφόρων άλλων αναγκών της ενορίας.
Η έλλειψη του χώρου έγινε εντονότερη αφ’ ότου ιδρύθηκε και λειτουργεί στο χωριό γυμνάσιο και λύκειο. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού μας για να δώσει οριστική και πλήρη λύση στο πρόβλημα αυτό αποφάσισε, υπό τας ευλογίας του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας κ.κ. Αλεξίου με την πρόθυμη συνεργασία των ενοριτών και με άλλους πιστούς, να ανεγείρει ένα Χριστιανικό Πνευματικό Κέντρο.
Η θεάρεστη αυτή απόφαση έγινε πραγματικότητα μέσα σε 10μηνο χρονικό διάστημα. Ήδη βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω ότι το πνευματικό μας Κέντρο ενεγέρθηκε και αποτελεί πλέον το κόσμημα της ενορίας και του χωριού μας.
Και είναι αυτός ο γλυκύς καρπός της πίστεως των θεοσεβών ενοριτών και άλλων πιστών χριστιανών. Ανεγέρθηκε με δωρεές τους, με τη φροντίδα του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού μας και προπαντός με τις ευχές την κατέυθυνση και το στοργικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αλεξίου.
Ο προορισμός του Πνευματικού Κέντρου είναι πολύ υψηλός. Στο χριστιανικό Kέντρο θα γίνεται συστηματικά:
-Η χριστιανική πνευματική κατάρτιση και η ψυχική καλλιέργεια των ενοριτών και ιδίως των νέων και νεανίδων του χωριού, που αποτελούν την χρυσή ελπίδα της εκκλησίας και της κοινωνίας μας.
-Το Πνευματικό Κέντρο με την χριστιανική διδασκαλία με τη μελέτη της Αγ. Γραφής με την καλλιέργεια αρετών με την υψηλή ποιοτικώς ψυχαγωγία, με την όλη κοινωνική δράση και χριστιανική ζωή, θα γίνει μια ζωντανή πνευματική κυψέλη, η οποία εμπνευσμένη από την πίστη του Χριστού, θα εργάζεται αθόρυβα μεν, αλλά δραστήρια και αποδοτικά με τις ευλογίες της Αγ. Του Χριστού εκκλησίας μας και με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, μέσα σε ατμόσφαιρα αγάπης και ενότητας χριστιανικής, η οποία θα αρωματίζεται με το θείον άρωμα της πνευματικής ευωδίας.
Ειδικότερα το ενοριακό πνευματικό κέντρο θα εξυπηρετεί:
-Τα κατηχητικά σχολεία των μαθητών του δημοτικού σχολείου, του γυμνασίου και του λυκείου.
-Θα γίνονται οι κύκλοι μελέτης της Αγ. Γραφής των ανδρών, των γυναικών και των νέων μητέρων.
Θα πραγματοποιούνται ομιλίες και διαλέξεις με θέμα τα χριστιανικά, επιστημονικά από επιστήμονες (θεολόγους, εκπαιδευτικούς κλπ.).
-Θα στεγάζεται βιβλιοθήκη με βιβλία: χριστιανικά, επιστημονικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά και θα λειτουργεί, γι αυτό, σε καθωρισμένες ημέρες και ώρες, το κέντρο ως αίθουσα αναγνωστηρίου.
-Θα οργανωθεί εκκλησιαστική μαθητική χορωδία για να ψάλλει κάθε Κυριακή στο ναό μας.
-Θα προσφέρεται στους νέους και στις νέες μας, υψηλή ποιοτικά ψυχαγωγία ωφέλιμη οργανωμένη επάνω σε χριστιανική βάση:
α) Με μουσική ή μουσικούς δίσκους ή κασέτες, ύμνους, εκκλησιαστικούς, με τραγούδια χριστιανικά, εθνικά.
β) Με εθνικές και χριστιανικές εορτές και παραστάσεις.
γ) Με παιχνίδια επιτραπέζια κ.ά.
δ) Με προβολή ταινιών και φωτεινών εικόνων με θέματα: χριστιανικά, τοπία, ιστορικά, αρχαιολογικά.
-Με την ευχάριστη ψυχαγωγία, με την χαρούμενη γενικά ατμόσφαιρα, που θα δημιουργούμε στο πνευματικό κέντρο θα προσελκύουμε τους νέους και τις νέες στο χριστιανικό ενοριακό κέντρο, με συνέπεια να προστατεύουμε αυτούς από τας δισκοτέκ, καφετέριες και άλλα κέντρα, που καταστρέφουν τους νέους μας ψυχικά και σωματικά.
-Θα λειτουργεί περιοδικά και ως κέντρο εθελοντικής αιμοδοσίας για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού.
-Θα χρησιμοποιείται και ως αίθουσα θρησκευτικών τελετών.
- Το ενοριακό κέντρο θα συμπληρώνει το λατρευτικό και αγιαστικό έργο του ναού.
-Θα συμπληρώνει το παιδαγωγικό και ανθρωποπλαστικό έργο του σχολείου.
-Η πολύμορφη πνευματική εργασία, που θα γίνεται στο κέντρο τούτο, θα φέρει: την ψυχική, την πνευματική, την πολιτιστική εξύψωση των κατοίκων του χωριού μας αρωματισμένη με τη χριστιανική διδασκαλία και θεοσέβεια.
-Με άμεσο αγαθό αποτέλεσμα: Να εξαλειφθούν από τις καρδιές οι εχθρότητες, τα μίση και τα πάθη και στη θέση τους να έρθει ως ευλογία Θεού η αγάπη, η ομόνοια και η ενότητα μεταξύ των κατοίκων.
-Η θεία φωτεινή διδασκαλία, η υψηλή και υπεύθυνη εργασία μέσα σ’ αυτό το πνευματικό θερμοκήπιο, θα εξευγενίσει τις ψυχές των ενοριτών και ιδίως των νέων. Θα διαπλάσει ηθικούς και ενάρετους χαρακτήρες:
Νέους διαποτισμένους με χριστιανικό αίμα και φρόνημα, με τους οποίους θα τροφοδοτεί την οικογένεια, την κοινωνία, την επιστήμη, την πατρίδα και την εκκλησία.
Το ενοριακό πνευματικό κέντρο θα είναι η καρδιά της ενορίας και ο πνευματικός φάρος που θα φωτίζει καρδιά και νου χιλιάδων νέων και ενήλικων πολλών γενεών στο μέλλον».
Στο τέλος της ομιλίας του ο αιδεσιμότατος Κων. Ζαχαράκης ευχαρίστησε όλους όσους με κάθε τρόπο εβοήθησαν στην ανέγερση του πνευματικού κέντρου καθώς και όλους που παρευρέθησαν στα εγκαίνια αυτού.
Ακολούθως μίλησε ο μητροπολίτης μας κ.κ. Αλέξιος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση για την ανέγερση αυτού του κέντρου, συνεχάρη όσους εβοήθησαν στο θεάρεστο αυτό έργο όπου θα προσφέρεται εργασία ποιότητας και εν τέλει ευχήθηκε την ευόδωση των υψηλών και ωραίων οραματισμών.
Επακολούθησε προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών καθώς και ενός αναμνηστικού των εγκαινίων.
Ο υπογράφων από τη θέση της πνευματικής υπευθυνότητας που υπηρετεί επί σαράντα χρόνια, συγχαίρει όλους τους επώνυμους και ανώνυμους για την ανέγερση αυτού του Πνευματικού Κέντρου, εύχεται δε την πραγμάτωση όλων των ευγενών σκοπών και επιδιώξεών του. Παρόμοιες πρωτοβουλίες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
ΧΡΥΣ. Ε. ΖΗΣΗΣ»



Το 2001, το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο επεκτάθηκε. Με την κατασκευή μιας προσθήκης αριστερά του κτιρίου και με την ενοποίηση των δύο αιθουσών, δημιουργήθηκε ένας ενιαίος, ευρύς και άνετος χώρος, ο οποίος καλύπτει τις σύγχρονες σημερινές ανάγκες των ενοριτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας