Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το καφενείο του «Μάμαλη» στο Βαλτινό


Τα παραδοσιακά καφενεία, ως χώροι κοινωνικότητας, με όλους τους συμβολισμούς και τους μυστικούς κώδικες, υπήρξαν πυρήνες πολιτισμού μιας άλλης εποχής που αποτελούσαν σημαντικό θεσμό των τοπικών κοινωνιών και μάρτυρες μιας εποχής όπου "των Ελλήνων οι κοινότητες" διαμόρφωναν την ιδιαίτερή τους ταυτότητα». 


Ένα τέτοιο παραδοσιακό καφενείο λειτουργεί και στο Βαλτινό εδώ και χρόνια.
Πρόκειται για το καφενείο του «ΜΑΜΑΛΗ» που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και λειτουργεί παραδοσιακά ως στέκι ανδρικό, όπου ο άνδρας, δηλώνει την παρουσία του στην κοινωνία. «Χάθηκες από το καφενείο σημαίνει χάθηκες από την πιάτσα, από την κοινωνική ζωή».


Το καφενείο του «Μάμαλη» άρχισε να λειτουργεί στο τέλος της δεκαετίας του1980 ως ένα απλό, λαϊκό, επαρχιακό καφενείο, με μια ενιαία αίθουσα, μεγάλα παράθυρα, ξύλινα και μεταλλικά τραπέζια και ψάθινες καρέκλες.

Στους τοίχους διάφορα διακοσμητικά κάδρα, φωτογραφίες, ανακοινώσεις, ένας μαυροπίνακας με τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, ένας καθρέφτης, μια κρεμάστρα κ.α.


Ένας πάγκος, χωρίζει τον δημόσιο χώρο των θαμώνων από τον ιδιωτικό χώρο της κουζίνας, μια σόμπα με μπουρί στο κέντρο του μαγαζιού ζεσταίνει τους πελάτες τον χειμώνα, ενώ ένας πλάτανος σκιάζει έξω την αυλή το καλοκαίρι.


Ο ιδιοκτήτης του καφενείου Αντώνης Μάμαλης με την γυναίκα του Αγγελική (Κούλα) και τα παιδιά τους, εξυπηρετούν για χρόνια τώρα, τους πελάτες καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ.


Το καφενείο τους είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που απασχολείται όλη η οικογένεια.
Η δουλειά τους είναι από τις δυσκολότερες, καθότι η ορθοστασία από το πρωί ως το βράδυ καθώς και το συνεχές ωράριο καταπονεί τον οργανισμό. 


Όσοι έχουν καφενεία δεν γνωρίζουν αργίες, γιορτές, και σχόλες. Είναι πάντα εκεί στη δουλειά τους να εξυπηρετήσουν τους πελάτες.


Μέσα στην πολυφωνία του καφενείου καφές σημαίνει εφημερίδα, τσιγάρο, απομόνωση και περισυλλογή.


Ένα βήμα κοινωνικοποίησης είναι τα τυχερά παιχνίδια: τάβλι και χαρτιά. Ακολουθούν τα προσφερόμενα ποτά και εδέσματα, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, τσίπουρα μεζέδες, καλαμπούρια, πειράγματα, κουτσομπολιά και όπως το επιτάσσει η κουλτούρα του καφενείου, η πελατεία του μαγαζιού μετατρέπεται σε μια παρέα. Πολιτική και ποδόσφαιρο είναι τα κύρια θέματα συζήτησης των ανδρών. Σε περίοπτη θέση η τηλεόραση ανοιχτή όποτε έχει αγώνες ή ειδήσεις.


Χειμώνα - καλοκαίρι, πρωί - μεσημέρι – βράδυ το στέκι των μεσηλίκων και ηλικιωμένων σφύζει από ζωή. 
Το καφενείο του «Μάμαλη» μετράει 25 χρόνια λειτουργίας στο Βαλτινό και εκτός από σημείο αναφοράς, αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της ταυτότητας του χωριού, τόσο σε επίπεδο ατομικής ύπαρξης όσο και σε συλλογικό επίπεδο.


Γι' αυτό οι Βαλτσινιώτες, από το καφενείο του "Μάμαλη", έχουν να θυμηθούν πολλές και καλές αναμνήσεις!!! 


Βίντεο από γλέντι στο Καφενείο του Μάμαλη




1 σχόλιο:

επικοινωνιστε μαζι μας