Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Εκδρομή στην Παναγία Σπηλιά με τον Μορφωτικό Σύλλογο Βαλτινού.




Στον ιερό χώρο της Παναγίας Σπηλιάς με το μοναδικό και ανεπανάληπτο τοπίο επισκεφθήκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 πολλοί Βαλτσινιώτες.
Η εκδρομή την οποία οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Βαλτινού είχε προορισμό το σημαντικό μνημείο των Αγράφων την μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας.




Το μοναστήρι κτισμένο σε μια προεξοχή του βράχου σε υψόμετρο 880 μέτρων, περιτριγυρισμένο με κτίσματα μοιάζει σαν αετοφωλιά ενώ κάτω κυλάνε ήσυχα τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.
Στο χώρο του μοναστηριού δεσπόζουν δύο εκκλησίες και γύρω τους υπάρχουν κελιά. Η μικρότερη και παλαιότερη ιδρύθηκε το 1064 όπως αναγράφεται στο χειρόγραφο βιβλίο που ονομάζεται “ιερά πλάξ” που διατηρεί την αρχαία παράδοση σχετικά με την εικόνα και το μοναστήρι και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Η μεγαλύτερη οικοδομήθηκε το 1736.
Το προαύλιο του μοναστηριού πλακοστρωμένο παντού πέτρινα πεζούλια για να ξεκουράζονται οι προσκυνητές. Περνώντας στον ιερό χώρο και στο εσωτερικό της εκκλησίας φαντάζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Μόλις ο προσκυνητής επισκέπτης πατήσει το πόδι του κυριεύεται άθελα του από το πρωτοφανές θρησκευτικό δέος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας