Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Το νέο βιβλίο του Νικολάου Χιώτη. «ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Τα αρχεία αποκαλύπτουν την ιστορία τους»


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νικολάου Χιώτη με τίτλο «ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Τα αρχεία αποκαλύπτουν την ιστορία τους».
Ο σχεδιασμός και η στοιχειοθεσία του βιβλίου έγιναν στις Γραφικές Τέχνες: Δημήτρη Τσιγάρα και η εκτύπωση στο ΠΑΝΤΥΠΟ.
Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα Νικολάου Χιώτη, που αφορά στην ιστορία και στην παράδοση του χωριού Μεγάλα Καλύβια των Τρικάλων.
Όπως αναφέρει στον πρόλογό του, ο συγγραφέας αξιοποίησε τις προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, οι οποίες αποτέλεσαν το πιο συναρπαστικό μέρος της όλης μελέτης τους και του μετέφεραν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας, πολλές εκ των οποίων διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν με βιβλιογραφικές πηγές.
Η αναφορά του ξεκινά από τη χρονική περίοδο της εμφάνισης των πρώτων οικισμών, που αποτέλεσαν τη βάση της δημιουργίας των Μεγάλων Καλυβίων, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Το μεγαλύτερο βάρος όμως  πέφτει στην περίοδο από το 1880 μέχρι το 1980.
Στις 290 σελίδες του βιβλίου γίνεται μια ολοκληρωμένη αναφορά στους οικισμούς που αποτέλεσαν τα Μεγάλα Καλύβια, με βάση τα νεότερα αρχεία των μοναστηριών της περιοχής, των τουρκικών απογραφικών κατάστιχων και άλλων γραπτών αναφορών και ευρημάτων. Περιγράφονται τα γεωγραφικά και εδαφολογικά στοιχεία της περιοχής  και γίνεται αναφορά στους κατοίκους, τη γλώσσα τους και την εξέλιξη του πληθυσμού του χωριού. Παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται μέσα από παράθεση εγγράφων και δημοσιευμάτων εφημερίδων της εποχής, η γαιοκτησία στα Μεγάλα Καλύβια, πριν και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Επίσης, γίνεται αναφορά στην επανάσταση του Χατζηπέτρου το 1854 και στην συμβολή των Μεγαλοκαλυβιωτών καθώς και στη μετοίκιση κατοίκων του χωριού στην περιοχή Λαμίας. 

Δίνονται ποιο αναλυτικά στοιχειά για τους νεκρούς των πολέμων, όπως αυτά προκύπτουν από έρευνες και τα δημοσιευμένα αρχεία και όπου είναι δυνατόν,  γίνονται μερικές αποκαταστάσεις σε ανακρίβειες γεγονότων, χρονολογιών και στοιχείων που δόθηκαν από ορισμένους πληροφορητές και που καταγράφηκαν στα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα.

Βιογραφικό του συγγραφέα


Ο Νικόλαος Χιώτης γεννήθηκε στα Μεγάλα Καλύβια το 1945. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων το 1965 και διορίστηκε δάσκαλος το 1968. Μετεκπαιδεύτηκε στο διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης τη διετία 1976 και 1977 και το 1994 πήρε και το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παντρεύτηκε το 1971 με τη Νηπιαγωγό Μαρία Καψούδα και απέκτησαν δυο κόρες.
Εργάστηκε στη Δημοτική Εκπαίδευση για 35 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε το Φεβρουάριο του 2003 με τον τίτλο του Επίτιμου Σχολικού Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε πολιτιστικά θέματα. Διατέλεσε Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Μεγάλων Καλυβίων (Ε.Λ.Ο.Κ.), αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάλων Καλυβίων. Διατέλεσε, επίσης, Γραμματέας της Ν.Ε.Λ.Ε. Τρικάλων για 4 και πλέον χρόνια και Κοινοτικός Σύμβουλος της Κοινότητας Μεγάλων Καλυβίων κατά την τετραετία 1995-1998. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού των Μεγάλων Καλυβίων. Δημοσίευσε κατά καιρούς στον τοπικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο πολλά παιδαγωγικά άρθρα, έρευνες και ιστορικά κείμενα.
Έγραψε επίσης, τα παρακάτω βιβλία:
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Ο τόπος μας και ο κόσμος μας, 1ος τόμος. ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Ο τόπος μας και ο κόσμος μας, 2ος τόμος.
Οι Εκπρόσωποι των Τρικάλων και της Καρδίτσας στη Βουλή των Ελλήνων από το 1881-2012. Εκλογές και Βουλευτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας