Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Στη μάχη της συλλογής της σοδειάςΜετά από μια ακόμη κουραστική άνοιξη κι ένα ψυχοφθόρο καλοκαίρι έφτασε ο χρόνος για τους αγρότες του Βαλτινού και ευρύτερα του νομού Τρικάλων για τη συλλογή της σοδειάς.
Οι μηχανές των τρακτέρ, των συλλεκτικών μηχανών για το καλαμπόκι έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά. Οι δρόμοι και τα χωράφια κατακλύζονται καθημερινά από τα μηχανήματα και τους ανθρώπους που ρίχνονται για μια ακόμη χρονιά στην μάχη της συλλογής των αγροτικών προϊόντων που μετέπειτα θα πουληθούν για να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες των νοικοκυριών.


Σήμερα στα χωράφια, οι εικόνες διαφέρουν σε σχέση με το καλοκαίρι, που το καταπράσινο τοπίο ήρθε να αντικατασταθεί με το κίτρινο και το καφετί, βάζοντας τους τίτλους του τέλους σε μια καλλιεργητική περίοδο.
Στο Βαλτινό οι αγρότες ξεκίνησαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν από τα χωράφια την σοδειά του καλαμποκιού.


Χάραμα πριν ακόμη ο ήλιος ανατείλει τα χωράφια σφύζουν από ζωή. Στη συνέχεια, όλες αυτές οι εικόνες της φασαρίας, των έντονων γενικά συζητήσεων, θα μεταφερθούν στα ξηραντήρια και στις αποθήκες των εμπόρων για την πώληση των προϊόντων.
Μια επίσκεψη την εποχή αυτή στα χωράφια του Βαλτινού μπορεί να διαπιστώσει κανείς την αγωνία και το μόχθο των αγροτών, εκεί όπου δίνουν τον αγώνα δρόμου, πριν τους τα χαλάσει ο καιρός, για τη συλλογή της παραγωγής..


Η φετινή χρονιά ήταν σχετικά καλή για το προϊόν που ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες.
«Ο κόπος της φετινής χρονιάς δεν πήγε χαμένος. Η απόδοση των χωραφιών είναι ικανοποιητική αφού η παραγωγή αγγίζει και ξεπερνά σε ορισμένες των περιπτώσεων τα 1.300 το στρέμμα.
Πάντως, οι αγρότες έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους. Μέχρι την ολοκλήρωση της συλλογής το άγχος τους θα είναι έντονο για την συγκομιδή, αλλά και για το δύσκολο χειμώνα που θα έχουν μπροστά τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας