Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Λούκυ Λουκ



Συνεχίζοντας την παρουσίαση των θεμάτων για τους χάρτινους παιδικούς ήρωες, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα, αλλά και να θυμηθούμε τον δικό μας τον Λούκυ Λουκ.


Είναι ο πιο δημοφιλής «φτωχός και μόνος καουμπόι του Φαρ Ουέστ» και δημιούργημα του Βέλγου σκιτσογράφου Μορίς Ντε Μπεβέρ, τον οποίο οι αναγνώστες του ξέρουν ως Μορίς.


Ο Μορίς εμπνεύστηκε τον ήρωά του το 1947, όταν ζούσε σε ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες και η σπιτονοικοκυρά του κάπνιζε πάρα πολύ, ενώ σχεδόν κάθε βράδυ τραγουδούσε το σουξέ της εποχής «Είμαι μονάχη απόψε». Η γυναίκα εκείνη είχε στραβά πόδια όπως οι καβαλάρηδες στα γουέστερν και δόντια όμοια με αλόγου.




Η πρώτη εμφάνιση του γενναίου, αλτρουιστή και ακούραστου υποστηριχτή του νόμου, που τραβάει το όπλο πιο γρήγορα από τη σκιά του χρονολογείται τον Ιούλιο του 1947 στις σελίδες του Βελγικού περιοδικού «Spirou».


Ο εύστοχος, ψύχραιμος και με το ξεχωριστό χιούμορ καουμπόι συνοδεύεται πάντα από το άλογό του, την πανέξυπνη Ντόλυ.


Είναι ένας ξέγνοιαστος, νέος, θαλερός, ωραίος και προπάντων αισιόδοξος καβαλάρης, που διασχίζει την Άγρια Δύση από άκρη σε άκρη, συνοδευόμενος από ένα ακόμη τετράποδο, τον Ραν-Ταν-Πλαν, γνωστό και ως τον πιο ηλίθιο και φοβητσιάρη σκύλο ολόκληρου του Μισισσιπή.




Στις πολυάριθμες περιπέτειές του ο Λούκι Λουκ πλαισιώνεται από έναν ετερόκλητο θίασο ιστορικών αλλά και επινοημένων προσώπων. Αξιοσημείωτο είναι το ότι τα ιστορικά πρόσωπα που κατά καιρούς εμφανίστηκαν δίπλα του διαθέτουν μια θαυμαστή τεκμηρίωση των βιογραφικών τους στοιχείων, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στο ότι ο σχεδιαστής της σειράς είχε επισκεφτεί την Αμερική το 1948.


Τη διέτρεξε για έξι χρόνια συλλέγοντας πληροφορίες, χρήσιμες για την αληθοφάνεια κάθε ιστορίας και πριν φύγει γνωρίστηκε με τον Ρενέ Γκοσινύ, με τον οποίο συνεργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του δευτέρου.


Αυτή αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα χρήσιμη για τη σειρά συνεργασία, που μεταξύ άλλων δημιούργησε τους τέσσερις αδελφούς Ντάλτον, με τις αντιστρόφως ανάλογες της ευφυΐας τους υψομετρικές διαφορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας