Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

"AVATAR" Σήμερα στον θερινό κινηματογράφο του Πάρκου Ματσόπουλου



AVATAR

του Τζέιμς Κάμερον

Mε τους Σαμ Ουόρθινγκτον, Σιγκούρνι Ουίβερ, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Ζόι Σαλντάνα
Το "Avatar", μια τρισδιάστατη ταινία δράσης που χρησιμοποιεί ειδικά εφέ νέας γενιάς, μας μεταφέρει σε έναν θεαματικό κόσμο πέρα από κάθε φαντασία, όπου ένας απρόθυμος ήρωας ξεκινά ένα ταξίδι λύτρωσης και εξερεύνησης, καθώς ηγείται μιας επικής μάχης προκειμένου να σώσει έναν πολιτισμό...

Η υπόθεση είναι περίπου η εξής:
Βρισκόμαστε στο μέλλον, σε μια αδιευκρίνιστη χρονολογία. Το ανθρώπινο γένος έχει επεκτατικές τάσεις προς άλλους πλανήτες, ύστερα από τη καταστροφή της μητέρας Γης.



Μια αποστολή γήινων, η οποία αποτελείται από επιστήμονες, πολιτικούς-businessmen και στρατιωτικούς, προσεγγίζει μια περιοχή ενός πλανήτη ονόματι Pandora, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα απίστευτα εξελιγμένο οικοσύστημα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το οικοσύστημα (ζώα, βλάστηση, νερό, τα πάντα) λειτουργεί ως ένα δίκτυο πληροφοριών και ενέργειας, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι της περιοχής.



Οι κάτοικοι είναι κάποια “ανθρωποειδή” όπως τα χαρακτηρίζουν οι γήινοι: διάφορες φυλές πλασμάτων, τα οποία είναι μπλε στο δέρμα, με ανθρώπινη όψη, τριπλάσιο μέγεθος από τους γήινους, και μερικά εξωγήινα χαρακτηριστικά όπως ουρά, μυτερά αυτιά, κοφτερά δόντια, και -πάνω απ’ όλα- μια μακριά κοτσίδα η οποία συνδέει το νευρικό τους σύστημα με το “δίκτυο” του δάσους.



Οι γήινοι θέλουν να προσεγγίσουν τους εξωγήινους ιθαγενείς για διάφορους λόγους.
Οι επιστήμονες, όπως η Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver), θέλουν να μελετήσουν αυτό το φυσικό δίκτυο πληροφοριών και ενέργειας, και κυρίως ενδιαφέρονται για τον κεντρικό “επεξεργαστή” του οικοσυστήματος, ένα γιγαντιαίο δέντρο που το ονομάζουν “το δέντρο των ψυχών”.



Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής (στρατιωτικοί, businessmen) ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος που μπορούν να βγάλουν, το οποίο θεωρούν πως είναι ανεκτίμητο, καθώς στην περιοχή που κατοικούν οι ιθαγενείς βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα ενός πανάκριβου ορυκτού. Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργούν οι σημερινές αμερικανικές αποστολές σε χώρες της Μέσης Ανατολής.



Προκειμένου λοιπόν να προσεγγίσουν “διπλωματικά” τους ιθαγενείς, οι γήινοι έχουν δημιουργήσει την τεχνολογία του “avatar”. Ένα avatar είναι κάτι σαν κλώνος, ένα πλάσμα-αντίγραφο ενός γήινου εθελοντή, προσομοιωμένο στα χαρακτηριστικά των εξωγήινων. Έτσι, για παράδειγμα, η Dr. Augustine έχει το δικό της (8-μετρο σε ύψος) avatar, το ίδιο και ο βοηθός της, το ίδιο και ο πεζοναύτης-εθελοντής Jake Sully -ο ήρωας της ταινίας.



Χρησιμοποιώντας τα avatar, οι γήινοι προσπαθούν να προσεγγίσουν μια τοπική φυλή ιθαγενών, τους Navi. Η συγκεκριμένη φυλή (όπως και οι υπόλοιπες φυλές των εξωγήινων) δε διαφέρει ούτε στο ελάχιστο με οποιαδήποτε φυλή Ινδιάνων σε οποιοδήποτε δάσος της ζούγκλας του Αμαζονίου. Μιλάνε μια γλώσσα που ακούγεται ινδιάνικη, φοράνε ελάχιστα ρούχα, κυνηγάνε την τροφή τους με βέλη και τόξα, και όταν σκοτώνουν το θήραμα, το ευχαριστούν με μια τελετουργική προσευχή, επιστρέφοντας τη ψυχή του στο οικοσύστημα, κρατώντας μόνο τη σάρκα του.



Οι Navi καταλαβαίνουν πως συναναστρέφονται με ψεύτικα σώματα, με κλώνους οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μ’ ένα γήινο σώμα σ’ έναν απομακρυσμένο θάλαμο. Παρόλα αυτά είναι αρκετά δεκτικοί προς τους γήινους, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στη κοινωνία τους…
Η συνέχεια επί της οθόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας