Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Δυο σχολικές φωτογραφίες, ένας δάσκαλος



 Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος του δασκάλου παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων σχολικών του χρόνων. Το πρόσωπο που θα θυμάται περισσότερο από εκείνα τα χρόνια, δεν είναι άλλο από αυτό του ανθρώπου που του έμαθε να κάνει τα πρώτα του «βήματα» στον κόσμο της γνώσης.
Δυο παλιές σχολικές φωτογραφίες έγιναν αφορμή να θυμηθούμε και να αναφερθούμε στον αείμνηστο συγχωριανό μας, δάσκαλο, Βασίλη Δ. Καραθανάση.
Πρόκειται για φωτογραφίες της εποχής του 1970 περίπου, που βγήκαν στο δημοτικό σχολείο Δενδροχωρίου και στο δημοτικό σχολείο Κάτω Ελάτης.


Την εποχή που ο Δάσκαλος έβαζε ψηλά τον πήχη. Ήταν ο εκπαιδευτικός που συνδύαζε τις πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενό του και την ευκολία με την οποία ανέπτυσσε φιλικές σχέσεις με τα παιδιά. Γνώριζε την αξία του παιχνιδιού και τη σημασία που έχει αυτό για ένα παιδί. Μέσα από το παιχνίδι, άλλωστε, οι μαθητές, αποδεδειγμένα, αποκτούν τις περισσότερες γνώσεις και μάλιστα χωρίς να το αντιλαμβάνονται πολλές φορές. Συνεπώς μία παιγνιώδης νότα στη σχολική αίθουσα, στη διδασκαλία και στη σχολική καθημερινότητα συνέβαλλε τα μέγιστα στην προσοχή, στην αποδοχή και στην αποδοτική μάθηση.
Την εποχή που ο δάσκαλος είχε τον τρόπο να διαμορφώσει τα κίνητρα ενός μαθητή ο οποίος ενδεχομένως να μη έβρισκε μέχρι στιγμής ενδιαφέρον στο σχολείο και τις δραστηριότητές του και αποσπόταν η προσοχή του από άλλα πράγματα.
Την εποχή που ο δάσκαλος δίδασκε στους μαθητές του την υπευθυνότητα και τους παρακινούσε να πειραματίζονται, να ρισκάρουν και ας αποτυγχάνουν.
Το σχολείο άλλωστε δεν είναι άλλο από μια μικρογραφία της κοινωνίας μας και ως χαρισματικός δάσκαλος που είχε δει και είχε συλλέξει διάφορα «μαθήματα» από τις εμπειρίες του, ήταν σε θέση να τα «περάσει» και να τα μεταδώσει στους μαθητές του.
Γι’ αυτό οι μαθητές του σήμερα, τον θυμούνται και τον αναπολούν όλοι με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας