Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

ΑΜΠΕΛΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ



Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η σημαντικότερη εργασία για τους αμπελουργούς είναι το χλωρό κλάδεμα. Ήδη οι αμπελουργοί του Βαλτινού βρίσκονται στα αμπέλια τους και άρχισαν να βλαστολογούν και να κόβουν τις κορφές για να δυναμώσουν τα σταφύλια.
«Για βάλε νιους και σκάψε με,
γέρους και κλάδεψέ με,
βάλε γριές, μεσόκοπες να με βλαστολογήσουν,
βαλ’ και κορίτσια ανύπαντρα να με κορφολογήσουν».
Συνήθως, όταν μιλάμε για το αμπέλι το μυαλό μας πηγαίνει στον πολύτιμο καρπό του, το σταφύλι, από το οποίο παρασκευάζεται το κρασί, το τσίπουρο κ.α.
Όμως υπάρχουν και άλλα μέρη από το αμπέλι που έχουν εξίσου χρήσιμη και πολύτιμη αξία στην γαστρονομία. Πρόκειται για τα φύλλα και τις κορφές του αμπελιού. Τα φύλα και οι κορφές αξιοποιούνται στην μαγειρική σε πολλές συνταγές.
Καταγράψαμε μερικές συνταγές και σας τις προτείνουμε:
-Ντολμαδάκια γιαλαντζί ή με κιμά αυγολέμονο.
-Σαρδέλα, ροφός ή τσιπούρα με αμπελόφυλλα στον φούρνο.
-Πίτα με αμπελόφυλλα.
-Ριζότο με αμπελόφυλλα και κορφές.
-Αρνάκι και κατσικάκι με αμπελόφυλλα.
-Ρολάκια με αμπελόφυλλα.
-Κατσικίσιο τυρί με αμπελόφυλλα.
-Αμπελοκορφές τουρσί, κλπ.
Αν έχετε φίλους που έχουν πρόσβαση σε αμπέλι, ζητήστε να σας φέρουν αμπελοκορφάδες. Αν όχι, αναζητήστε τους στην λαϊκή αγορά, έχουν μερικοί παραγωγοί.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας