Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχρωματισμένες φωτογραφίες του αρραβώνα



Παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όμορφα πορτραίτα αρραβωνιασμένων ζευγαριών από το Βαλτινό, που επιχρωματίστηκαν στις «Γραφικές Τέχνες» Δ. Τσιγάρα και αναδείχθηκαν σε μια άλλη εικαστική άποψη.
Επιχρωματισμένες φωτογραφίες, που αποτελούν μια συλλογή εικόνων από αρραβωνιασμένα ζευγάρια του Βαλτινού στις δεκαετίες του 1960 -1970.


Κομψοί και όμορφοι νέοι και νέες, στήθηκαν μπροστά στο φακό, απαθανατίζοντας την ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους, του αρραβώνα, που αποτελούσε τον προθάλαμο του γάμου.
Τότε που οι νέοι συνήθως γνωρίζονταν με τον αρραβώνα, παντρεύονταν και ζούσαν για μια ολόκληρη ζωή μαζί.
Τότε που ο αρραβώνας είχε σκοπό την πνευματική γνωριμία του ζευγαριού.


Τότε που γίνονταν τα προικοσύμφωνα, δηλαδή καθοριζόταν η προίκα που θα έπαιρνε ο γαμπρός από τη νύφη. Αφού συμφωνούσαν σε όλα και έδιναν υπόσχεση αρραβώνα καθόριζαν έπειτα την ημερομηνία του γάμου.

Τότε που η πεθερά στόλιζε τη νύφη στον αρραβώνα, της έπαιρνε φουστάνι, παπούτσια, κάλτσες και όταν θα παντρευόταν η νύφη όλα αυτά τα δώρα της πεθεράς τα έστηνε στην προίκα της.


Τότε που ο παπάς της ενορίας την ώρα του αρραβώνα διάβαζε την ευχή στο σπίτι, σταύρωνε τα δαχτυλίδια τα οποία ήταν δεμένα με κόκκινη κορδέλα σε άσπρο μαντίλι, μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Έπειτα τα περνούσε στους αρραβωνιασμένους και μετά ο κουμπάρος τα άλλαζε. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι αυτά τα δαχτυλίδια τα δανείζονταν τις περισσότερες φορές από την εκκλησία την ώρα του μυστηρίου και μετά τα επέστρεφαν.


Τότε που η ζωή, ήταν συμφιλιωμένη με το απέριττο και είχε τις δικές της ομορφιές, οι οποίες καθρεφτίζονται, στις φωτογραφίες, στα ευτυχισμένα πρόσωπα των αρραβωνιασμένων ζευγαριών…
















3 σχόλια:

  1. πολυ ωραιες φωτογραφιες,μονο που δεν γνωριζω ολα τα ζευγαρια η δεν τα θυμαμαι ολα 1ζευγοςΠΡΑΤΑ, 2 Κουφουχρηστου ,3 Βοτσιου, 4 Αντ.Τσιγαρα , 5;;;;;;;;;; ,6 μηπως κορη του Αντ. Βαγγελου;;;;;;;;;7 ;;;;;;;;;;;;;;;;;,8 νομιζω ο πατερας του ηταν ψαλτης;;;;;;;;;;;, 9 Χρ. και Βαι. Βοτσιου, 10 Νικ. Δημου φυσικα , θειος μου ,11 ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; 12 πατερας του Σπυρ. Τσιγαρας η Πρατας λεγετε δεν θυμαμαι , 13 ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;, 14 Η Στυλιανη και;;;;;;;;;;;;;;;;, 15;;;;;;;;;;;;;;;;;;, 16 Ρουκα;;;;;;;;;;;;, 17νομιυω Πρατα αλλα πιοσ ακριβως ;;;; 18 ;;;;;;;;;;;; 19 ;;;;;;;;;;;;;;; 20 ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνωμη ξεχασα να γραψω το ονομα μου πιο πανω, Λενα Παπακωστα, χρονια φευγατη απο το χωριο ξεχασα τα ονοματα των χωριανων μου, ας ειμαστε ολοι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη, μαζί με τους χαιρετισμούς μου, σημειώνω διευκρινιστικά, για τις απορίες σου, όσον αφορά τα ονόματα των ζευγαριών, πως κατά σειρά πρόκειται για τους:
    1) Αθανάσιος & Βασιλική Πράτα
    2) Κωνσταντίνος & Αθανασία Κουφοχρήστου
    3) Αθανάσιος & Παρασκευή Βότιου
    4) Αντώνιος & Γεωργία Τσιγάρα
    5) Γρηγόρης & Στεργιανή Μπαρτζιώκα
    6) Θωμάς & Ευαγγελία Μεγαρχιώτη
    7) ………& Στεριανή – Καραθανάση – Χαρίση
    8) Αθανάσιος & Ελένη Βότσιου
    9) Βάιος & Χριστίνα Σταμούλη
    10) Νικόλαος & Σουλτάνα Δήμου
    11) Παναγιώτης & Ευαγγελία Καραθανάση - Καλαμαρά
    12) Ηλίας & Στεφανία Καραθανάση
    13) Φώτιος & …….. Κλιάκου
    14) Χρήστος & Ευθαλεία Μπαρούτα
    15) Δημήτρης & Βάια Καραθανάση - Στραγάλη
    16) Βάιος & Ελένη Ρούση
    17) Αθανάσιος & Βασιλική Τσατσάβα
    18) Ευάγγελος & Λαμπρινή Σταυρέκα
    19) Σωτήριος & Ευαγγελία Τσιμπώνη
    20) Στέφανος & Κωστίτσα Καραθανάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας