Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σύκο 5 λόγοι που κάνει καλό στην υγεία μας



Το σύκο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Πολλοί όμως φοβούνται να το καταναλώσουν γιατί θεωρούν ότι έχει πολλές θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι ένα μέτριο σύκο (50γρ) μας δίνει περίπου 37 θερμίδες οι οποίες προέρχονται κυρίως από σάκχαρα. Όμως το σύκο είναι ένα φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό και θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής μας. Έτσι οι λόγοι που κάνουν το σύκο απαραίτητο για την υγεία μας είναι ότι:

1. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Το σύκο έχει καθαρτικές ιδιότητες καθώς περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες αλλά και πολλά σάκχαρα. Ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται ολόκληρο η καθαρτική του δράση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Το σύκο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο και συγκεκριμένα τα 100γρ μας δίνουν 232mg. Το κάλιο βοήθα στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης καθώς ανταγωνίζεται το νάτριο το οποίο ως γνωστόν μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση. Επίσης το κάλιο προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες αλλά και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

3. Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία.
Το σύκο περιέχει το αμινοξύ αργινίνη το οποίο συμμετέχει στη παραγωγή της τεστοστερόνης, Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για τη σωστή σεξουαλική λειτουργία του οργανισμού. Η αργινίνη επίσης βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος καθώς έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Έτσι το σύκο μπορεί να θεωρηθεί ως αφροδισιακό φρούτο.

4. Δυναμώνει τα οστά μας.
Τα σύκο λόγο της περιεκτικότητας του σε ασβέστιο μπορεί να αυξήσει την οστική μας πυκνότητα. Συγκεκριμένα τα 100γρ μας δίνουν 35mg ασβέστιο. Ενώ η περιεκτικότητα του σύκου σε κάλιο μειώνει την απώλεια του ασβεστίου που γίνεται μέσω των ούρων .

5. Περιέχει αντιοξειδωτικά.
Το σύκο αποτελεί πλούσια πηγή φαινολών, Οι φαινόλες είναι μια ομάδα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό μας από διάφορες οξειδωτικές βλάβες που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, πρόωρη γήρανση κ.α.
Έτσι για να επωφεληθούμε από τις θετικές ιδιότητες του σύκου μπορούμε να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή με πολλούς τρόπους όπως να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας αλλά και στο φαγητό, να το κάνουμε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα ακόμα και να φτιάξουμε μπισκότα με γέμιση από σύκο.
Μαρία Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας