Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Αληθινές ιστορίες του χωριούΤρεις καβαλάρηδες κατηφόριζαν, από τα χωριά του Κόζιακα προς το Βαλτινό. Έφτασαν το σούρουπο στο χωριό και στο δρόμο τους συνάντησαν μια νέα κοπέλα. Τη «σταύρωσαν» το δρόμο και επωφελούμενοι από το σούρουπο και την ερημιά της ώρας τη βίασαν. Τα ζωώδη ένστικτά τους όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, έβγαλαν κι ένα μαχαίρι και αφού έκοψαν από το κεφάλι της κοπέλας τα μαλλιά, πήραν τις κοσιάνες της για λάφυρα.
Συνηθίζονταν κάτι τέτοιες βιαιοπραγίες τότε, το 1920, από τους ισχυρότερους προς τους αδύναμους και μάλιστα έμεναν και ατιμώρητες.
Η κοπέλα τρομαγμένη και σε άθλια κατάσταση έφτασε στο σπίτι της και είπε στην οικογένειά της, τι της συνέβη…
Ο αδερφός της, ο Χρυσόστομος Μαντέλας αγρίεψε. Πείρε το όπλο του, το έκρυψε μέσα στο σακάκι του και την άλλη μέρα τράβηξε ίσια προς τη Μεριά.
Βρήκε εκεί τους τρείς βιαστές της αδερφής του και τους ζήτησε το λόγο.
Αυτοί τον απείλησαν και του είπαν να καθίσει φρόνημα γιατί θα τον σκοτώσουν.
Έβγαλε κι αυτός το όπλο του και άρχισε να τους πυροβολεί.
Πανικόβλητοι και οι τρείς άρχισαν να τρέχουν και να προσπαθούν να προφυλαχθούν από τους πυροβολισμούς.
Ένα βόλι πέτυχε το έναν και τον σκότωσε. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να ανέβουν στα άλογά τους και να φύγουν.
Ο Χρυσόστομος πλησίασε τον νεκρό βιαστή, έψαξε στο σακάκι του και βρήκε τις κοσιάνες της αδελφής του. Τις πείρε και μαζί με την εκδίκησή του τις επέστρεψε στην αδερφή του.
Μετά κίνησε το δρόμο για την εκκλησία κρατώντας στα χέρια του μόνο το όπλο και φωνάζοντας:
«Παπά Θανάση!!! Έ! Παπά Θανάση, έλα να με εξομολογήσεις, σκότωσα άνθρωπο»!


Διευκρινιστικά:
Ο Χρυσόστομος Μαντέλας ήταν αδερφός του Ηλία Μαντέλα. Κατά τη μακροχρόνια μελέτη της ιστορίας του Βαλτινού, δυστυχώς δεν βρέθηκαν στοιχεία για την ζωή του, μετά από αυτό το περιστατικό. Δεν άφησε απογόνους και δεν γνωρίζουμε τι απέγινε. Άλλοι λένε ότι δικάστηκε και εκτελέστηκε, άλλοι πως πέθανε στη Φυλακή, άλλοι λένε πως αυτοκτόνησε, και άλλοι πως τρελάθηκε και τον κλείσανε στον Άη Νικόλα, της Φήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας