Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Ιστορικές πηγές για την αρχαιότητα του Βαλτινού Νο 7


ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΚΛΙΑΦΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΤΙΝΟ ΤΟΥ 1882

«Τρίκαλα. Από τον Σειφουλλάχ ως τον Τσιτσάνη», είναι ο τίτλος του καλαίσθητου και μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας, δίτομου βιβλίο, της επιφανούς και καταξιωμένης συγγραφέα Μαρούλας Κλιάφα.
Στις 371 σελίδες που αποτελούν τον πρώτο τόμο του έργου, ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία του νομού Τρικάλων από το 1881 έως το 1910 όπως αποτυπώθηκε στον τύπο της εποχής.


Σταχυολογόντας από τις εφημερίδες της εποχής η συγγραφέας αναφέρεται και σε δυο άξιες μνείας ειδήσεις που αφορούν το χωριό Βαλτινό.
Έτσι λοιπόν, στη σελίδα 36, διαβάζουμε: «Τον Μάρτιο του 1882 στο χωριό Βαλτινό άγνωστοι εφόνευσαν έναν Οθωμανό αγροφύλακα». (<<Αιών >> 15-3-1882). Ενώ στη σελίδα 170 διαβάζουμε: «Τον Οκτώβριο του 1897 το σώμα του Μπέλου συγκρούστηκε με τον τουρκικό στρατό στο Βαλτινό και Παπαράντζα. Οι Τούρκοι ως αντίποινα λεηλάτησαν το χωριό Βαλτινό και αφού συγκέντρωσαν όλα τα ζώα των παρεπιδημούντων εκεί Τυρνιωτών τα έστειλαν στην Ελασσώνα. Με το πρόσχημα μάλιστα πως οι κάτοικοι του χωριού Τσαγαλί (Παραπόταμος) συμμετείχαν στην συμπλοκή τους συνέλαβαν». (<<Ακρόπολις>> 5-10-1897).


Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η φωτογραφία του παππού, Βασίλη Σκρέκα στη σελίδα 93 (επιστάτης τσιφλικιού).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας