Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο Άγιος Βασίλης



Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν "καλοί" κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.


Σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών και όχι μόνον τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.
Ξεκινά κάθε χρόνο από χώρα του Βορρά, παραμονές πρωτοχρονιάς, για να χαρίσει δώρα σε όλα τα παιδιά της γης.


Είναι ακριβώς ο ίδιος ο "Πατέρας Χριστούγεννα" των Άγγλων, ο "Περ Νοέλ" των Γάλλων, ο "Σίντερ-Κλάας" των Ολλανδών, ο "Χριστκίντ" των Γερμανών, ο "Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ" (= ο Καλός γερό-πατέρας) των Κινέζων, ο "Χοτέισο" των Ιαπώνων. Santa Claus ή αλλιώς Άγιος Νικόλαος.

Ποιος είναι ο Santa Claus?
Για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο Άγιος Νικόλαος από τη Μύρα της Μικράς Ασίας που εμείς τον γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών.


O Άγιος Νικόλαος, ορφανός από μικρός και κληρονόμος μιας εύπορης οικογένειας, στράφηκε από νωρίς στη θρησκεία, ενώ διέθεσε όλα τα χρήματά του για την ανακούφιση των φτωχών.
Η φήμη για τα θαύματα που λέγεται ότι έκανε και η γενναιοδωρία του εξαπλώθηκαν σύντομα και γρήγορα οι ιστορίες που αφορούν στον άγιο μεταφέρονται από λαό σε λαό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, όπου αρχίζει να εμφανίζεται ανήμερα της εορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου, το έθιμο της προσφοράς των δώρων στα παιδιά.


Κάπου εκεί αρχίζει να μπερδεύεται η ιστορία με το όνομα του αγίου αλλά και τη γιορτή των Χριστουγέννων που είναι κοντά στη δική του κι έτσι εμφανίζεται ο Sinter Claes ή ο Sinter Klaas και τελικά ως Santa Claus.
Μετανάστες κατά κάποιους, ναυτικοί κατά άλλους μεταφέρουν τον αγαπημένο τους άγιο στην Αμερική, όπου έμελλε τελικά να μεταμορφωθεί από παραλλαγή σε παραλλαγή στον ευτραφή παππούλη με την κόκκινη στολή που μπαίνει από καμινάδες, μπουριά, παράθυρα στα σπίτια και αφήνει δώρα στα παιδιά.


Οι λαοί του βορρά Ολλανδοί, Φιλανδοί κ.λπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκηθρο, κ.λπ.
Έτσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ο μύθος του Σάντα Κλάους, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκογένειο, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί στον Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά.


Οι μύθοι που τόσο περιέπλεξαν την ιστορία του Αγίου Νικολάου τον έφεραν στις αρχές του 1900 να κατοικεί στη Λαπωνία.
Το Ροβανιέμι, το τελευταίο κατοικήσιμο χωριό της Φινλανδίας πριν από τον Αρκτικό Κύκλο, γίνεται διάσημο, ενώ εκατοντάδες «Άγιο Βασίληδες» αναλαμβάνουν να ευχαριστήσουν τα εκατομμύρια των τουριστών που φτάνουν στο χωριό να ζήσουν το δικό τους «μύθο».


Η σημερινή αυτή μορφή του Άϊ-Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα έγινε γνωστή το 1931 όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας