Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Τα πασχαλινα αβγα

Τα πασχαλινά αβγά
Κόκκινο, κατακόκκινο αβγό, φρεσκοβαμμένο, γυαλισμένο, σφιχτό, αγκαλιασμένο στην παλάμη. Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη. Κρατς… Από την άλλη τώρα… Και του χρόνου…

Το πιο ειρηνικό κι αγαπησιάρικο τσούγκρισμα είναι αυτό των πασχαλινών αβγών που, σύμφωνα με το έθιμο, τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη και τα σπάζουμε την ημέρα της Αναστάσεως, μαζί με τη μαγειρίτσα.
Και ποιο άλλο άραγε καταλληλότερο για να συμβολίσει με τη ρογμή στο τσόφλι του την ανάσταση, την έναρξη αυτού που λέμε μια νέα ζωή;


Τα παλιότερα χρόνια διάλεγαν φύλλα από φυτά και λουλούδια και έβαζαν από ένα πάνω σε κάθε αυγό. Στη συνέχεια, τύλιγαν τριγύρω μια παλιά κάλτσα, την οποία στερέωναν με μια κλωστή και έβαφαν τα Πασχαλινά αυγά.


Όσο για την καταλυτική επικράτηση του κόκκινου χρώματος στ΄ αβγά, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μια από αυτές λέει ότι συμβολίζει το αίμα του Χριστού.Μια άλλη λέει ότι όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε.
Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε:
"Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;" Και, ω του θαύματος έγιναν!"Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους.
Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.

Χρόνια πολλά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας