Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Πανηγυρίζει ο Άγιος Δημήτριος ΔιαλεκτούΤην Κυριακή 26 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, εορτάζει και πανηγυρίζει το ομώνυμο εξωκλήσι στο Διαλεκτό, όπου θα τελεσθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
1) Το απόγευμα του Σαββάτου, ώρα 6.00, ο Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θ. Κήρυγμα. Στη συνέχεια θα προσφερθεί στους προσκυνητές η καθιερωμένη φιλοξενία – ευλογία του Αγίου.
2) Την Κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Κυριακή το πρωί, ώρα 7.30 – 10.30, η πανηγυρική Θ. Λειτουργία με Θ. Κήρυγμα, Αρτοκλασία και Ύψωμα του αγίου.
Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον χορευτικό όμιλο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», με τη συμμετοχή ορχήστρας των αδελφών Λάκη.
3) Το απόγευμα της Κυριακής, ώρα 5.00, ο παρακλητικός κανών του Αγίου.


Ιστορικά Στοιχεία:
Με την ευκαιρία της πανήγυρης του ναού Αγίου Δημητρίου Διαλεκτού, παραθέτουμε και μερικά ιστορικά στοιχεία του ναού και της περιοχής.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Διαλεκτού βρίσκεται 3.200 μ. νοτίως της πλατείας του Διαλεκτού, σύνορο με τα χωράφια του Βαλτινού και του Μικρού Κεφαλόβρυσου, ένα χιλιόμετρο δυτικά του Πηνειού ποταμού.
Εκεί παλαιότερα υπήρχε ο οικισμός της Καρακοφωλιάς, ο οποίος βρίσκονταν κοντά στο δάσος της Παναγίας Βαλτινού, αλλά στο πέρασμα των χρόνων διαλύθηκε.


Η σημερινή παράδοση αγνοεί τη χρονολογία διάλυσης του οικισμού, ούτε καν τον θυμάται. Παρέμεινε, όμως, το τοπωνύμιο Καρακοφωλιά και το πατριδωνύμιο Καρακοφωλίτης, το οποίο φέρουν σήμερα ορισμένες οικογένειες του χωριού Διαλεκτού.

Ακόμα λέγεται ότι οι Καρακοφωλίτες ήταν σκηνίτες κτηνοτρόφοι και γειτόνευαν προς δυσμάς με τους ομοίους τους Λυκαίους. Σήμερα, στο Διαλεκτό, υπάρχει το τοπωνύμιο Λυκαίικα καθώς και το παρατσούκλι Λύκας.


Αξιοσημείωτη είναι η εκ παραδόσεως αναφορά πως, όταν γκρεμίστηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου το 1966 για να κτιστεί ο σημερινός, βρέθηκε ένα μπουκάλι με αγίασμα, που έγραφε: "Καρακοφωλιά". Το μπουκάλι αυτό το πήραν οι μάστοροι.
Όσον αφορά την ετυμολογία της λέξης Καρακοφωλιά, υπάρχουν δύο εκδοχές.
α) Κορακοφωλιά: από τα κοράκια που φώλιαζαν εκεί. Ο τόπος είχε πράγματι πολλά δέντρα (πλατάνια, φτελιάδια), τα οποία κόπηκαν στη δεκαετία του 1950.
Εκεί λοιπόν, μαζεύονταν οι κόρακες και έκαναν τις φωλιές τους.
β) Καρακοφωλιά: Μαύρη φωλιά (τουρκικό kara = μαύρος).


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑΣ
1η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως Χωρίον Κορακοφολαιά και Μέρτζι, με 7 αφιερωτές, στην πρόθεση 39 της Μονής του Δούσικου 1530 - 1697.
Παρουσιάζουμε την γραφή του φύλλου 25 β της πρόθεσης όπως ακριβώς είναι:


"χωρίον κορακοφολαιά και μέρτζι.
κ.  ιωάννου. σταμούλοc. αναστασίου. σταθούc.
κώνστα. σταμούλοc. ιωάννου".
2η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως χωρίον Καρακοφωληά, στο φύλλο 22α, με 1 αφιερωτή, στην πρόθεση 421 του Μεγάλου Μετεώρου 1592 / 1593 - 19ος αιώνας.
3η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως Καρακοφωλιά, σε δύo αχρονολόγητες ενθυμήσεις ενός Ευαγγελίου του 1768, με την πληροφορία ότι υπάρχει στον οικισμό και ναός του Αγίου Δημητρίου.
Παρουσιάζουμε τις ενθυμήσεις του Ευαγγελίου όπως ακριβώς είναι γραμμένες:
"Αφηερώθη παρά τώ ζήση τζάρα, είς τήν Εκκλησίαν του αγίου δημητρίου εις χωρίον καρακοφωλιάν της τρίκκης: -Αφηέρωμα είς τήν Εκκλησίαν του αγίου δημητρίου είς χωρίον καρακοφωλιάν καλούμενον τής τρίκης".
4η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως Καρακοφωλεά, με τρία σπίτια κατά την καταγραφή του βιλαετίου Τρίκκης και Σταγών στις 29 Σεπτεμβρίου 1820.

Παρουσιάζουμε παρακάτω τα αντίγραφα της καταγραφής σπιτιών του βιλαετίου Τρίκκης και Σταγών:


Παρακάτω παραθέτουμε διάφορες φωτογραφίες από τον Μέγα Εσπερινό, της 25 -10- 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας