Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Είχε πραγματοποιηθεί σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια
Οι Φουστανελοφόροι Βαλτσινιώτες
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της 150 ετηρίδας της επαναστάσεως του 1821 είχαν γίνει στις 22 Μαρτίου 1971 στην πόλη των Τρικάλων διάφορες εκδηλώσεις:
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα, την 23ην Αυγούστου 1881. 
Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον τότε Σεβασμιώτατο Σεραφείμ στην πλατεία Χατζηπέτρου. Μετά ο τότε Δήμαρχος Ιωάννης Μάτης εδεξιώθη στο Δημαρχείο τους επισήμους.
Στο τέλος της δεξίωσης έγινε η αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα και η παράδοση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του κλειδιού της πόλεως του αρχηγού του τμήματος.
Την αναπαράσταση είχαν αναλάβει και την πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τμήμα φουστανελλοφόρων ιππέων απαρτιζόμενο από κατοίκους του Βαλτινού.
Οι Βαλτσινιώτες που έλαβαν μέρος ήταν οι:
Ψύχος Κων/νος, Σταμούλης Βάιος, Σταμούλης Αναστάσιος, Πέτρος Σωτήριος, Βότσιος Νικόλαος, Ριζαριώτης Αθανάσιος, Κουφοχρήστος Γεώργιος, Χασιώτης Νικόλαος, Σταμούλης Κων/νος, Σταμούλης Ναπολέων, Κλιάκος Γεώργιος, Δήμου Μιχάλης, Τσιγάρας Βασίλειος, Κράβαρης Βασίλειος, Χριστάκος Ιωάννης, Αγγελόπουλος Κων/νος, Πέτρου Κων/νος, Ζαμπακάς Γεώργιος, Πράτας Αθανάσιος, Καραγιώργος Γρηγόρης, Κόρακας Ευάγγελος, Βαγγελός Κων/νος, Σχολής Απόστολος, Βαγγελός Γεώργιος, Βότσιος Απόστολος,
Ένα άλλο τμήμα Αλκίμων Νέων αναπαρίσταναν τους αποχωρούντες Τούρκους.
Η παρέλαση των Φουστανελλοφόρων ιππέων και των αλκίμων ήταν μεγαλειώδης και απέσπασε τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του πλήθους.
Πριν την παρέλαση οι συγγεντρωθέντες άκουσαν με αφηγητή τον Χρήστο Λιάκο, το ιστορικό της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα το οποίο είχε γράψει ο καθηγητής του Β' Γυμνασίου και έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Γεώργιος Ζιάκας. Κατά τη διάρκεια της τελετής δεξιά και αριστερά του δρόμου είχαν παραταχθεί νεαρές κοπέλες ντυμένες με αρχαίες ενδυμασίες και έραιναν με λουλούδια τους παρελαύνοντες.
Τώρα που πλησιάζει η εθνική επέτειος της 25 Μαρτίου 1821, η εφημερίδα μας μετά από 39 χρόνια σας ξαναθυμίζει αυτές τις εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος οι συγχωριανοί μας, με μια συλλογή φωτογραφιών από την εποχή εκείνη.

Στην αρχή της οδού Ασκληπιού Τρίκαλα

Από το ύψος του Σιδ. Σταθμού ξεκίνησε η παρέλαση

Οι ιππείς φουστανελοφόροι

Η παρέλαση κορυφώνετε στο κέντρο των Τρικάλων

Η αναπαράσταση παραδοσης των κλειδιών της πόλεως

Αναμνηστικές φωτογραφίες Ψύχος Κ. - Αγγελόπουλος Κ.

Πέτρου Σ. - Ψύχος Κ.

Σχολής Α. - Τσιγάρας Β.

Πέτρου Κ. - Βαγγελος Ι.

Πέτρου Σ. - Βότσιος Ν.

Ριζαργιώτης Α. - Χασιώτης Ν.

Βαγγελός Γ.

Βότσιος Ν.

Κόρακας Ε.

Κουφοχρήστος Γ.

Κράβαρης Β.

Σταμούλης Β.

Αγγελόπουλος Κ.

Ψύχος Κ.

Ριζαργιώτης Α.

Σταμούλης Β.

Αναμνηστική φωτογραφία του τμήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας