Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σταχυολογήματα του Βαλτινού


Από την εφημερίδα των Τρικάλων «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ» της 7 Σεπτεμβρίου 1884, σταχυολογήσαμε την είδηση που αφορά τον θάνατο του τσιφλικά του Βαλτινού Στέφανου Σιμή. Η είδηση έχει ως εξής:


«Την 26-27 Αυγούστου απεβίωσεν εν τω κτήματίτου Βαλτζινού, εις των εν Τρικκάλοις πρώτων Οικοκυραίων, ο Στέφανος Σιουμής, ανήκων εις την επιφανεστάτην οικογένειαν του ποτέ άρχοντος Κυρίου  Κωνσταντίνου Σιουμή, ως ονομάζοντο τότε, όσοι ελάμβανον τον τίτλον του άρχοντος εκ της οθωμανικής εξουσίας. Ο αοίδιμος Στέφανος Σιουμής κατείχεν εν Τρικκάλοις επί Τουρκοκρατείας επιφανή θέσιν, διότι επί πολλά έτη ήτο Δικαστής (αζάς) εις το εμποροδικείον Τρικκάλων, ήτο τίμιση εις τα συναλλαγάς του, και πιστός φίλος εις τους φίλους του. Ατυχώς ευρεθείς μόνος του εις το κτήμα του Βαλτζινού, της οικογένειάς του υπαρχούσης εις το εξοχικόν χωρίον Τύρνα, προσεβλήθη υπό κακοήθους πυρετού, και εντός δυο ημερών απεβίωσε. Ετιμήθη παρά του βασιλέως με τον σταυρόν του Σωτήρος.
Αιωνία Σου η μνήμη αοίδιμε Στέφανε Σιουμή, γαίαν έχοις ελαφράν.»


Ο άρχοντας Βασίλης Σιμής

Πρόκειται για τον πατέρα του Βασίλη Σιμή τον άρχοντα των Τρικάλων, Στέφανο Σιμή.
Η οικογένεια Σιμή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας, μιας και το χωριό Βαλτινό αποτέλεσε ένα τσιφλίκι από τα τέσσερα χωριά της περιοχής, που ανήκαν στην οικογένεια Σιμή, και που εκμεταλλεύονταν επί χρόνια.

Μέσα στο τσιφλίκι αυτό, μεταξύ άλλων, ήταν το δάσος του Λόγκου και το δάσος της Παναγίας.
Το ιστορικό της οικογένειας Σιμή ξεκινάει από τα αδέλφια Στέφανο και Δημήτρη Σιμή, οι οποίοι γεννήθηκαν περίπου στις αρχές του 1800.
Ο Στέφανος Σιμής, παντρεύτηκε με μια αρχοντοπούλα, την Καλλιόπη, από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και απόχτησαν ένα παιδί, τον Βασίλειο. Ο άλλος αδελφός, ο Δημήτριος Σιμής έμεινε άγαμος.
Ο Βασίλειος Σιμής παντρεύτηκε και με τη γυναίκα του Ελένη απόχτησαν επτά παιδιά. Τον Γιώργο, την Φανή, την Ευτέρπη, τον Ιωάννη, την Ευφροσύνη, τον Στέφανο, και την Όλγα.

Τα τέσσερα, από τα επτά εγκόνια του Στέφανου Σιμή. 
Η Φανή (όρθια, (από αριστερά) ο Ιωάννης, ο Στέφανος και η Ευτέρπη.

Με τα τσιφλίκια και το εμπόριο έκαναν μεγάλη περιουσία και είχαν δημιουργήσει γύρω από το όνομά τους έναν πραγματικό μύθο πλούτου, αρχοντιάς, και χλιδής για την εποχή της παντοδυναμίας τους.

Το κονάκι στο Βαλτινό

Κατοικούσαν στο Βαρούσι Τρικάλων σε ένα αρχοντικό το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα, και στο Βαλτινό, όπου πέθανε ο Στέφανος Σιμής, είχαν την εξοχική κατοικία (κονάκι) που υπάρχει και σήμερα και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας