Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ»ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Από την ομιλία του Κωνσταντίνου Κατσαρού π. Δημομηχανικού - Γεν. Δντή Δήμου, στα αποκαλυπτήρια της ονοματοδοσίας του Πνευματικού κέντρου «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ». Τρίκαλα 13-7-2017


Η κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τους πνευματικούς θησαυρούς, τις υπηρεσίες υποστήριξης και τους χώρους καλλιέργειας, ανάπτυξης και παραγωγής, πνεύματος, παιδείας, πολιτισμού και ιστορικής έρευνας, αποτελεί ανέκαθεν πρώτη προτεραιότητα, όνειρο και διακαή πόθο κάθε δημοτικής αρχής.
Η πόλη μας ευτύχησε πριν από τριάντα χρόνια, την δεκαετία 1985-1995, χάρις στις εμπνευσμένες προσπάθειες των δημοτικών αρχών, να αποκτήσει επιβλητικό οικοδόμημα, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διατήρησης, προαγωγής και διάδοσης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της τοπικής κοινωνίας.
Η μέχρι σήμερα πορεία αποδεικνύει περίτρανα ότι οι επιλογές της εποχής εκείνης ήταν τολμηρές και εύστοχες, απέδωσαν δε και αποδίδουν μέσα από τις ποικίλες διασταυρώσεις των πολιτιστικών δεδομένων ευχάριστα αποτελέσματα.  


Η πρώτη αναφορά για δημοτικό θέατρο της πόλης  αναφέρεται το έτος 1928 επί δημάρχου Χρ. Π. Χατζηγάκη
Έκτοτε το ζήτημα ατονεί μπροστά σε άλλες προτεραιότητες και επιλογές (Υδραυλικά - Οδοποιία) και επανέρχεται μετά την μεταπολίτευση.

Το νέο  Δημ. Συμβούλιο το 1975, επί Δημάρχου Κων/νου Παπαστεργίου, με την 129/1975 απόφασή του, επέλεξε για χώρο ανέγερσης του Πνευματικού  Κέντρου, το οικόπεδο της πρώην ηλεκτρικής εταιρείας στην οδό Κανούτα, εμβαδού 1100 τετρ. μέτρων, και παράλληλα την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για Πνευματικό Κέντρο και Θέατρο στο παραπάνω οικόπεδο.  
Αργότερα, (με νέες εκτιμήσεις και δεδομένα) με την 75/1979  (ΦΕΚ 280/Δ/5-5-1980) απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, έγινε τροποποίηση του σχεδίου πόλης  και χαρακτηρίστηκε σαν χώρος ανέγερσης του Πνευματικού Κέντρου το ακίνητο του Δήμου μεταξύ των οδών Γαριβάλδη-Βύρωνος - Ζωγράφου και του νεοχαρακτηρισθέντος, με την αυτή απόφαση, πεζοδρόμου, εκεί όπου ήδη λειτουργούσε το δημοτικό Ωδείο και υφίστατο το νεοκλασικό κτίριο της πρώην Εφορίας που προορίζονταν για λαογραφικό μουσείο και δημοτική πινακοθήκη.
5ο Τροποποίηση σχεδίου πόλεως με τη δημιουργία πεζοδρόμου μεταξύ των οδών Γαριβάλδη και Ζωγράφου (16.4.1979 )
                                           Γ ν ω μ ο δ ο τ ε ί
Υπέρ της τροποποιήσεως του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τους  δρόμους Γαριβάλδη - Βύρωνος - Ζωγράφου - Καποδιστρίου - Ασκληπιού για τη δημιουργία διαμπερούς πεζοδρόμου πλάτους τεσσάρων (4) μέτρων μεταξύ των οδών Γαριβάλδη και Ζωγράφου και την επιβολή προκηπίου πλάτους τριών (3) μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στη Δημοτική έκταση για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου όπως εμφαίνεται στο σχεδιάγραμμα το συνταχθέν και θεωρηθέν υπό του Κωνσταντίνου Κατσαρού, Δημομηχανικού του Δήμου.
Καθορίζει τη θέση ανεγέρσεως του πνευματικού κέντρου Τρικάλων ως εμφαίνεται στο ανωτέρω σχεδιάγραμμα.
Η παρούσα απόφαση έλαβε αριθμό 75/1979
Η τροποποίηση του σχεδίου πόλης δημοσιεύθηκε στο  ΦΕΚ 280/Δ/5-5-1980.

                
Ακολούθησε το έτος 1983, με τη νέα δημοτική αρχή του Δημάρχου Αθανασίου Τριγώνη, η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης κατασκευής του Πνευματικού κέντρου και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου αυτού και η εν συνεχεία  επιλογή μελετητών.
Το νέο ακίνητο πλεονεκτούσε αισθητά, έναντι του οικοπέδου της πρώην ηλεκτρικής,  ήταν κεντρικότερο, είχε τετραπλάσιο εμβαδό 4.400 τετρ. μέτρα, συντελεστή δόμησης  2.4, γειτνίαζε με παραδοσιακό κτήριο (Λαογραφικό Μουσείο και Δημ. Πινακοθήκη), με το κτήριο της  Γ Ε Χ Α και με το νεοκλασικό κτίριο (Δημ. Ωδείο), είχε ανοίγματα και οπτικές φυγές προς τέσσερες δρόμους  και ως απόρροια των πλεονεκτημάτων αυτών,  πληθωρική πολεοδομική ικανότητα ανάπτυξης κτηριακού οικοδομήματος ιδιαιτέρων αρχιτεκτονικών δυνατοτήτων και αξιώσεων.  
Με την συνταχθείσα  αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου, που έγινε το 1984, από τους επιλεγέντες με το διαγωνισμό συντοπίτες αρχιτέκτονες  μηχανικούς Θέμη Αντωνιάδη και Ερρίκο Διβάνη, (158/1983 ΑΔΣ) προβλέφθηκαν  χώροι Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίων,  χώρος αιθούσης  πολλαπλών χρήσεων Θεάτρου- Διαλέξεων- Προβολών χωρητικότητας 530 καθημένων, χώρος εκθέσεων εικαστικών, αίθουσες και εργαστήρια πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώροι νεότητας και πληροφορικής, γραφεία Πολιτιστικού Οργανισμού, υπόγειοι χώροι στάθμευσης κλπ.  
Την ομάδα μελέτης συμπλήρωναν οι  Μπελετσιώτης Σπύρος πολ. Μηχ/κός, Ν. Μηλιάκος ηλ/μηχ, Γ. Κάζος  Π.Μ., Ν. Χριστοδουλάκης Η-Μ
Το συνολικό εμβαδό του κτιριακού συγκροτήματος  φθάνει στα 2800 τ.μ.  
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 99.600.000 δραχμές,  η δημοπράτηση έγινε με διεθνή διαγωνισμό, την 10η  Μαΐου 1985  και ανάδοχος κατασκευαστής ανεδείχθη η κοινοπραξία των εργοληπτών Νικολάου Παπαιωάννου - Ιωάννη Ιασονίδη με  προσφερθείσα έκπτωση επί των τιμών του τιμολογίου 36%.
Το Πνευματικό Κέντρο άρχισε να κατασκευάζεται, στις 2 Ιουλίου 1985 με προθεσμία περαίωσης  24 μήνες,  και επιβλέποντες μηχανικούς του Δήμου τους κ.κ. Τσαπάλα Φανή Αρχιτέκτονα,  Σιούτα Νίκη Πολιτικό Μηχ/κό, Μουστακίδη Αντώνιο Μηχανολόγο Μηχ/κό.
Είχε σημαντικές δυσκολίες κατασκευής και χρηματοδότησης και δεν τελείωσε στους προβλεπόμενους χρόνους. Μετά από ορισμένες παραλλαγές του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδίου (κατάργηση υπογείου Parking, κατάργηση Pilotis, κατάργηση κεντρικού οπτικού φανού κλπ) δόθηκαν προς χρήση το 1988-89 οι αποπερατωθέντες χώροι του ισογείου και του πρώτου ορόφου.
Μια δεύτερη μελέτη αποπεράτωσης και εξοπλισμού του κτηρίου και ειδικά της αίθουσας θεάτρου - διαλέξεων συνετάγη στα τέλη του 1992, επί Δημάρχου Κωνσταντίνου Παπαστεργίου, με προϋπολογισμό  90 εκατομμύρια δραχμές και δημοπρατήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1993.       
Ανάδοχος κατασκευαστής αναδείχθηκε η κοινοπραξία Γ. Ντίνας – Αθ. Βαβύλης με ποσοστό έκπτωσης 32 % και προθεσμία περαίωσης οκτώ (8) μήνες. Πραγματικός εκτελεστής και επί τόπου μηχανικός αυτής της εργολαβίας, ήταν ο Θωμάς Κολτσίδας Πολ. Μηχανικός. Επιβλέπων δημοτικός μηχανικός των στατικών εφαρμογών ορίσθηκε ο Χύτας Γεώργιος Πολ. μηχανικός. Το θέμα της ηχοακουστικής της αίθουσας μελέτησε και σχεδίασε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α Π Θ Νίκος Τσινίκας. 
Λόγω τεχνικών προβλημάτων υπήρχε και νέα καθυστέρηση εργασιών στα οικοδομικά και στην επικάλυψη της αίθουσας του θεάτρου.
Μια τρίτη μελέτη έργων διαμορφώσεως του περιβάλλοντος χώρου του Π. Κ. και των λοιπών κτιρίων προϋπολογισμού τριάντα (30) εκατ. δραχμών εκτελέσθηκε από το Δήμο με το σύστημα της αυτεπιστασίας.
Αθροιστικά χρόνος αποπεράτωσης  δέκα (10) χρόνια και πλέον.
Τα εγκαίνια της μεγάλης αίθουσας του θεάτρου-διαλέξεων, και του πλήρους αποπερατωμένου πλέον Πνευματικού Κέντρου της πόλης έγιναν πανηγυρικά στις 10 Οκτωβρίου 1996 με ομιλήτρια την φημισμένη καθηγήτρια και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ και με θέμα:  « Η  Βυζαντινή Θεσσαλία.»
 (συνειρμική πνευματική μετάβαση από τα 28 τετραγωνικά της βιβλιοθήκης της Στέλλας Κύρνα το 1960 στα 2800 τ.μ. το 1996) 
Με τα παραπάνω δεδομένα σκιαγραφείται πιστά και ανάγλυφα το όνειρο, οι συντελεστές  και η πραγματοποίηση του ονείρου για την πόλη των Τρικάλων!
Βασικό έργο υποδομής, κυψέλη πολλαπλών ενδιαφερόντων και επιστημονικής έρευνας, γόνιμο έδαφος καλλιέργειας και παραγωγής πνεύματος και πολιτισμού, αρμονικά ενταγμένο σε κεντρικό, φιλικό, προσιτό, δημιουργικό και οικείο χώρο, (η γνώση και ο πολιτισμός στην αυλή μας), αποτελεί εδώ και 30 χρόνια κατάκτηση της τρικαλινής κοινωνίας και ουσιαστικό εφαλτήριο προόδου, πολιτιστικής ανέλιξης, εξελικτικής προοπτικής και πνευματικής ολοκλήρωσης του συνόλου των πολιτών και ιδιαίτερα  της νεολαίας μας.


Αναμφίβολα η ποιότητα μιας πόλης εξαρτάται από την ποιότητα των ανθρώπων της, τον οραματισμό και τις επιλογές τους. Οι Τρικαλινοί έχουν διαχρονικά να επιδείξουν μεγάλες επιτυχίες στο πανελλήνιο συγκριτικό στερέωμα. Ο πολιτικός συναγωνισμός και ο νοήμων σχεδιασμός της εποχής εκείνης ωφέλησε την πόλη.
Οι προλαλήσαντες φιλοτέχνησαν πολύπλευρα το πορτρέτο του Αθ. Τριγώνη. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που συνεργάσθηκα μαζί του, ως επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, για οκτώ χρόνια.
Σπουδαία προσωπικότητα, ενάρετος και ήπιος χαρακτήρας, θεράπων του Ασκληπιού, μορφωμένος και καλλιεργημένος, δημοκρατικών αντιλήψεων και ιδεών, εμπνεόμενος από τις αρχές της Γαλλικής επανάστασης και της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πορεύτηκε στη διακονία των δημοτικών θεμάτων με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, με ανάληψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών και προώθησης του γενικού συμφέροντος.                   
Τίμησε το αξίωμα του Δημάρχου και σήμερα  τιμάται αθροιστικά για την πληθωρική του προσφορά και το εξαιρετικό έργο του.
Τα ραντεβού με την ιστορία, γενικά και τοπικά,  δεν είναι δεδομένα, πρέπει να πορευτείς, προσεκτικά προς τα κει, επιστρατεύοντας όλες τις αρετές, «προσιόντων αισθανόμενος», να αγωνιστείς με ήθος, συνέπεια και τόλμη για να συναντήσεις στο βάθος του χρόνου την υστεροφημία.
Ο Θανάσης Τριγώνης μεταξύ άλλων έθεσε την προσωπική του σφραγίδα στα παρακάτω:
-Κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου της πόλης
-Προσθήκη νέας  πτέρυγας στο Δημαρχείο (αίθουσα δημ. Συμβουλίου κλπ)
-Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου έναντι δημ. Σταδίου (κ/ξ Αφοι Τουλιάτοι)
-Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός χωροθέτησης και λειτουργιών της πόλης (επί Α. Τρίτση) και επεκτάσεις σχεδίου (από 3.000 στρέμματα στα 11.000) (Διαμαντόπουλος-Μπέλλου)
-Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού στο Ριζαριό
-Υπαίθριο Θέατρο 1000 θέσεων στο Κάστρο (κατακτήθηκε ήδη από την νεολαία)
-Τουριστικό Περίπτερο στο άλσος Πρ. Ηλία
-Αθλητικό Κέντρο στον Πυργετό-Αμπελοκήπους
-Επέκταση κατά 55 στρέμματα του πάρκου Αγ. Γεωργίου στο Ριζαριό και παράλληλα έργα (156/83 ΑΔΣ)
-Υπογραφή συμβολαίων ανταλλαγής χώρου 6 στρεμμάτων παλαιών φυλακών με έκταση 80 στρ. στην περιοχή Μπαλκούρας,  το έτος 1984
-Πεζοδρόμηση οδού Ασκληπιού (τόλμη και αποθέωση για τον Θανάση Τριγώνη) (σαν δήμαρχος και όχι σαν γιατρός) έκανε το 1985 την μεγάλη υπέρβαση, την πολεοδομική μεταμόσχευση που  άλλαξε την καρδιά και την φυσιογνωμία της πόλης)
Να είμαστε όλοι περήφανοι για τον Θανάση Τριγώνη!
Το όνομά του ως προμετωπίδα θα στολίζει επάξια και για πάντα την είσοδο στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας