Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ανοιχτη επιστολη προς τον Υπουργο Εσωτερικων κ. Γιαννη Ραγκουση


Με αφορμή τον σχεδιασμό της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» ο Δημήτρης Τσιγάρας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση επισημαίνοντας και καταθέτοντας ορισμένες σκέψεις και απόψεις του.
Κύριε Υπουργέ.
Είναι πλέον ενδεδειγμένη η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων ότι απαιτούνται γενναίες αλλαγές και τομές στη λειτουργία και στη δομή της αυτοδιοίκησης.

Με τη 12χρονη λειτουργία του «Καποδίστρια» έχουν εντοπιστεί οι διάφορες αδυναμίες τα αδιέξοδα τα ελλείμματα και γενικότερα τα αδύνατα σημεία του εγχειρήματος. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για όλες αυτές τις αδυναμίες τις οποίες διορθωτικά έρχεται να καλύψει το νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

Ένα όμως αδύναμο σημείο της Αυτοδιοίκησης, που αποσιωπάτε επιμελώς και δεν αναφέρεται, γιατί προφανώς δεν συμφέρει ορισμένους να ειπωθεί, είναι οι αδυναμίες και οι ευθύνες του πολιτικού προσωπικού.

Προεκλογικά οι περισσότεροι υποψήφιοι υπόσχονται τα πάντα στη βάση των ικανοτήτων τους, αλλά όταν έρθει η ώρα να διοικήσουν και να παράσχουν έργο, μεταθέτουν τις ευθύνες στην κεντρική εξουσία και καλύπτουν τις αδυναμίες τους πίσω από το σαθρό επιχείρημα, ότι δεν τους δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια.

Βέβαια πριν από αυτή την αδυναμία των αιρετών προηγείται η αδυναμία του εκλογικού σώματος να επιλέξει και να αναδείξει στις εκλογές τους καλύτερους και ικανότερους.
Και αυτή η αδυναμία επιλογής και ανάδειξης των καλύτερων και ικανότερων στελεχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.

Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μέχρι δύο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Η ελεύθερη βούλησή τους όμως αναχαιτίζεται και γίνεται κατευθυνόμενη με την περιορισμένη αυτή επιλογή τους, να ψηφίσουν μόνο δύο υποψήφιους.

Σε όλες τις κοινωνίες επειδή υπάρχουν οι συγγενείς, οι φίλοι, και οι διάφορες υποχρεώσεις, η ψήφος εύκολα χρησιμοποιείται ως μέσον ανταλλάγματος, αυτών των σχέσεων και έτσι η βούληση του ψηφοφόρου χειραγωγείται, αλλοιώνεται και χάνει τον αρχικό της στόχο για την ανάδειξη των ικανών εκπροσώπων στα δημοτικά συμβούλια.

Έτσι προκύπτει το αποτέλεσμα των εκλογών και συνήθως εκλέγονται άνθρωποι οι οποίοι δεν στηρίζονται στις ικανότητές τους, αλλά στην εκμετάλλευση των δημοσίων σχέσεων και στην αδυναμία του εκλογικού σώματος, για ελεύθερη βούληση.
Ταυτόχρονα μένουν εκτός, σε μη εκλόγιμη θέση, και αποθαρρύνονται, άνθρωποι καταξιωμένοι στην κοινωνία με ικανότητες και γνώσεις οι οποίοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, αλλά δεν διαθέτουν όμως τον μηχανισμό ή τις κατάλληλες δημόσιες σχέσεις για να εκλεχθούν.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, από διπλοσταυρία σε υποχρεωτική επιλογή 5 υποψηφίων, στο νέο νομοσχέδιο του Καλλικράτη, ίσως να αποτελούσε τη λύση του προβλήματος. Ο εκλογέας να μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του προς πέντε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και να σημειώνει στο ψηφοδέλτιο υποχρεωτικά 5 σταυρούς, έτσι ώστε, αν οι πρώτοι σταυροί των ψηφοφόρων πηγαίνουν για την κάλυψη των διαφόρων υποχρεώσεων, να περισσεύουν και σταυροί για την ανάδειξη ικανών και άξιων ανθρώπων, που θα εκφράσουν και θα εκπροσωπήσουν επάξια την ελεύθερη βούληση των πολιτών.

Με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το πολιτικό προσωπικό και θα γίνει πιο αποτελεσματική η αυτοδιοίκηση.
Άλλωστε ούτε χρήματα χρειάζονται για την αλλαγή αυτή ούτε και πολύπλοκη διαδικασία.
Έτσι ίσως μπορούμε να ελπίζουμε σε μια αναβαθμισμένη, δημοκρατική, επιτυχημένη διοικητική μεταρρύθμιση, που μαζί με τις άλλες χρήσιμες θεσμικές αλλαγές θα διαδραματίσει επάξια το ρόλο της και δεν θα περάσει στην ιστορία μόνο σαν αλλαγή του ονόματος από «Καποδίστρια» σε «Καλλικράτη».

8 Απριλίου 2010

Με εκτίμηση
Δημήτρης Τσιγάρας
Πρώην Δήμαρχος Καλλιδένδρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας