Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Αφιέρωμα: Η Παναγία του Βαλτινού



Βοριοδυτικά του Βαλτινού, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, βρίσκεται το δάσος της Παναγίας.
Μέσα σε ένα δασώδη χώρο 40 περίπου στρεμμάτων με πανύψηλα, πανέμορφα, σπάνια και αιωνόβια δένδρα δρυός.
Το όνομα του Δασυλλίου προέκυψε από το ομώνυμο εξωκλήσι της Παναγίας που βρίσκεται στο χώρο.
Το ξωκλήσι της Παναγίας Βαλτινού αποτελούσε και αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της γύρω περιοχής.
Είναι μια εκκλησία τρίκλιτη βασιλική με τετράκλινη κεραμοσκεπή στέγη, κτισμένη με πέτρα η οποία παλαιότερα ήταν εμφανής.
Tο ξωκλήσι πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Παναγίας «Κοίμησης της Θεοτόκου».
Ο χώρος του δασυλλίου σήμερα αποτελείται από τρία τμήματα διαχωριζόμενα μεταξύ τους με αγροτικό χωματόδρομο και συνορεύει σε όλα τα σημεία του ορίζοντα με γεωργικές εκτάσεις.
Η Παναγία του Βαλτινού είναι ένας χώρος αναψυχής, κατάφυτος από πανύψηλα υπεραιωνόβια και πανέμορφα δέντρα.

Κυρίως αποτελείται από βελανιδιές, μελίγους, φτελιάδες, λίγες ασπρόλευκες και πολύ ελάχιστες ιτιές στις άκρες.
Γύρω - γύρω πλούσιοι και δασείς θάμνοι δημιουργούν ένα αδιαπέραστο φράχτη από βυζοκρανιές, αραποϊτιές, μικρά φτελιαδάκια και άλλα θυσανωτά τέτοια θαμνώδη φυτά και πατούλια.
Τα σπάνια δένδρα αυτών των ειδών Δρυός και φτελιάς φθάνουν ως και σαράντα μέτρα ύψος (40m).
Ο κορμός έχει διάμετρο ως και ένα μέτρο και η ηλικία τους, σύμφωνα με δείγμα καρότου που λήφθηκε από μελετητές και επιβεβαιώθηκε και με τους ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης από κομμένο κορμό, ανέρχεται, ως και 200 χρόνια.
Σ΄ όλο αυτόν το χώρο, κυρίως στους θάμνους βρίσκουν καταφύγιο για φωλιές και τροφή πλήθος πουλιών και μικρών ζώων, ανάλογα με την εποχή: νερογκουσβιά, γκαλιαμάνες, κοτσίφια, κυριαρίνες, αγριόπαπιες, τσούπια, τσιουτσιουλίαγκοι (τσαλαπετεινοί), τρυγόνια και ορτύκια.
Σε μόνιμη βάση, χειμώνα καλοκαίρι, μένουν σπουργίτια, καρακάξες, καλιακούδια, καλιακδάδες, μπούφοι και κουκουβάγιες. Αλλά και λίγα οδικά πουλιά που δίνουν ζωή στη γύρω περιοχή: αηδόνια, κούκοι, δεκαοχτούρες γκιώνηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας