Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αξέχαστες μορφές του χωριού: Χήρας Χρήστος



Μορφές που σημάδεψαν με την παρουσία και το έργο τους την ιστορία του χωριού μας. Άνθρωποι που άφησαν τα αποτυπώματα του βίου τους ανεξίτηλα και κατάφεραν να νικήσουν τη λήθη και να διασπάσουν το φράγμα του χρόνου. Άνθρωποι που η μνήμη μας τους επικαλείται αβίαστα Άνθρωποι που έμειναν αξέχαστοι και είναι οι πρόγονοί μας. Αξέχαστες μορφές του χωριού.


Ο ιερέας Χρήστος Χήρας υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή για το χωριό μας.
Μεγάλη προσωπικότητα, ιερέας σεβάσμιος, ενάρετος που γνώριζε καλά τα καθήκοντά του και ήξερε να φροντίζει το μικρό του ποίμνιο. Ως άνθρωπος ήταν απλός, πράος ηθικός και αξιοπρεπής. Γιός του Δημητρίου και της Παρασκευής Χήρα, γεννήθηκε το 1897 στο Βαλτινό και πέθανε 11 Δεκεμβρίου 1985 σε ηλικία 88 ετών.


Ήταν παντρεμένος με την Βασιλική το γένος Αθανασίου Καραθανάση και είχαν επτά παιδιά. Την Ουρανία, την Ευθαλία τον Νικόλαο την Βασιλική τον Γεώργιο την Χαρίκλεια και τον Δημήτριο.
Χειροτονήθηκε ιερέας το 1932 και άσκησε το ιερατικό
 λειτούργημά του έως το 1977.


«Ήταν μεγάλος πνευματικός πατέρας, φωτεινός οδηγός, ποιμένας καλός που για 50 περίπου χρόνια καθοδηγούσε τις ψυχές μας στο καλό και στην Αρετή… Κάποτε τούτο το χωριό ευτύχισε να έχει ένα μεγάλο και σεπτό ιερέα…» (απόσπασμα από τον επικήδειο λόγο του φιλόλογου Θανάση Αγγελόπουλου).


Η πνευματικότητα του Χρήστου Χήρα στα χρόνια που το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού μας ήταν χαμηλό βοήθησε και στον τομέα της αλληλογραφίας.
Ο ιερέας Χρήστος Χήρας ήταν από τους λίγους ανθρώπους του χωριού μας που «ήξερε γράμματα» και μ΄ αυτή του την ικανότητα βοηθούσε πολλούς ανθρώπους του χωριού. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται πως, πολλοί συγχωριανοί «αναλφάβητοι» πήγαιναν τις επιστολές τους να τους τις γράψει ή να τους τις διαβάσει.


Παρακάτω παρουσιάζομε δύο χαρακτηριστικές επιστολές του Ιερέα Χρήστου Χήρα τις οποίες στέλνει στον γιό του Δημήτρη που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη.
Από το περιεχόμενο των επιστολών αναδεικνύεται το ύφος και το ήθος της εποχής και παράλληλα μαθαίνουμε και διάφορα νέα της εποχής από το χωριό μας.


Τις παραθέτουμε αυτούσιες, πιστή αντιγραφή χωρίς ορθογραφικές ή συντακτικές διορθώσεις..


"Βαλτινό 11η Νοεμβρίου 1962
Αγαπητέ μου υιέ Τάκη χαίρε
Υγειαίνομεν συν θεώ άπαντες το ομοίον και δια εσάς εύχομαι να είσθαι πάντοτε καλά. Έλαβον την επιστολήν σου και χαρίκαμε πολύ δια την καλήν σας υγείαν τόσον όλοι μας όσο και η μητέρα σου η οποία ανησυχούσε πάρα πολύ διότι είχαμε καιρό να λάβωμαι επιστολήν σας, και το ευχάριστο είναι όπου μάθαμαι ότι ετακτοποιήθηκες εις την Φ.Ε. μας έλεγεν ο Θανάσης Καραθανάσης ο οποίος ήλθε προ δύο ημερών και σήμερα είχανε τα βαπτίσια της Σοφίας Σκρέκα το αγοράκι το οποίον εχάρισε το όνομα ο Αθανάσιος Ψύχος Βύρων και μας είχανε τραπέζι και συζητήσαμε και μας έλεγε ότι είναι πολύ καλά εις το ίδρυμα φοιτιτική εστία με τοποθεσία καλή και με όλα τα σύγχρονα μέσα και απορούσε πως κατώρθωσες και προχώρησες. Σήμερα είχαμε και γάμο του Κώστα Κουφοχρήστο, το αδερφό του Λάμπρου εργάζεται εις το ψυγείον του Κλιάφα και την επείρε εκεί μένει στα Τρίκαλα.
Ο Γιώργος εργάζεται καλά έχει πολύ δουλειά μέχρι το μεσημέρι στις 12 εις το Λύκειον Γεωργολιού, μέχρι στις 2 η ώρα εις το Λύκειον Τσιλιμίγκα και από της δύο και μέχρι στις 10 ­11 εις το φροντιστήριον δεν έχει την ημέρα σχεδόν καθόλου ανάπαυση το φαγητό το πηγαίνουν εις το φροντιστήριον και τρώγει. Είδα να μου γράφεις ότι στεναχωρούμεθα διότι επήγες εις την κατασκήνωση και δια την εν γένει συμπεριφοράν σου μην σε στεναχωρεί ο τρόπος της μητέρας σου εσύ τη δουλειά σου όπως γνωρίζεις το καλύτερον διότι η μητέρα σου δεν ημπορεί να κρίνει τα πράγματα και να γνωρίζεις πως έχουν διότι όπως μου έλεγε και ο Θανάσης τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά το κράτος και δε οι ανώτεροι επιστήμονες φροντίζουν να παρουσιάσουν στην κοινωνία επιστήμονες ικανούς τους ικανότερους σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις του λαού. Όπως μας έλεγε δια τους ητ…ενιάτρας όπου είναι ο Μ. Ψύχος δεν κατώρθωσε να περάσει κανένας και συ κάμε τη δουλειά σου όσον ημπορείς πρώτα με την δύναμην του θεού και έπειτα με την ιδικήν σου ικανότητα και ημείς από εδώ δεν ξεχνούμε να επικαλούμεθα την εις την προσευχήν για την βοήθειαν του θεού διότι τα αδύνατα παρά ανθρώπους δυνατά εστί παρά τω θεώ.
Έχεις πολλούς χαιρετισμούς από όλην την οικογένειάν μας, αδέλφια σου και συγγενείς και φίλους και ...
Με πολλήν αγάπην ο πατέρας σου Χρήστος Χήρας Ιερευς"


"Βαλτινώ 30η ­ 11 ­ 1962
Αγαπητέ μου υιέ Τάκη χαίρε
Μάθε από υγείαν είμεθα όλοι καλά στο θεό το ομοίον και δια σας εύχομαι εις τον θεόν να είσθαι πάντοτε καλά σας έστειλα και άλλην επιστολήν αλλά δεν έλαβα ακόμη απάντησην επί τη ευκαιρία της αφίξεως αυτού του Θανάση Καραθανάση σου στέλνομαι το παλτό κατά πόσον θα σου χρειασθή δεν γνωρίζω πάντως ας το έχεις μαζί σου και όστις τεργιάση ο καιρός είναι πολύ άσχημος βροχερός και ως εκ τούτο δισχερένετε η σπορά του σίτου πάρα πολύ σπείραμε μερικά και τώρα περιμένουμαι να κρατήση και να συνεχίσουμαι. Έχεις πολλούς χαιρετισμούς από όλους τους οικείους, μητέρα σου και αδέρφια σου καθώς και από τον θείο σου Σταύρον και από όλην την οικογένειάν του. Ο Γεώργος είναι καλά, δουλειά έχει πολύ. Μόλις λάβεις την επιστολήν μου να μας γράψεις δια να μάθομεν δια την υγείαν σου. Περισσότερα δεν έχω να σου γράψω, έχεις χαιρετισμούς και από όλους τους συγγενείς και φίλους. Ο Βασίλης Καραθανάσης διαβάζει εις τον ασπρόβαλτο διότι ο Γεωγολιός είναι άρρωστος. Δώσε χαιρετίσματα και εις τον Αθ. Αγγελόπουλον. Έτερον ουδέν.
Με πολλήν αγάπην
Ο πατήρ σας
Χρήστος Χήρας Ιερεύς"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας