Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πολύτεκνες οικογένειες



 Θεωρούνται το «αντίδοτο στο δημογραφικό πρόβλημα» και η «ραχοκοκαλιά του κοινωνικού ιστού». Ο λόγος για τους πολύτεκνους, που στο χωριό μας αλλά και στη χώρα μας αποτελούν απλώς μια μικρή μειονότητα.
Κόντρα στο πνεύμα των καιρών, υπάρχουν λίγες οικογένειες που επιμένουν παραδοσιακά, με 3 ή παραπάνω παιδιά.


Πολλά παιδιά μπορεί να σημαίνει σειρά ευθυνών και δυσκολιών στη ζωή ενός ζευγαριού, το δώρο ζωής όμως που προσφέρουν στους γονείς τους αξίζουν όλο τον κόπο και την προσπάθεια.
Για τους περισσότερους, το σύγχρονο καταναλωτικό μοντέλο ζωής, η οικονομική δυσπραγία και η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι οι κύριες αιτίες που γενικότερα τα παιδιά -και ιδίως τα πολλά παιδιά- έχουν σταματήσει να είναι σκοπός ζωής, όπως ήταν για τις προπολεμικές γενιές.


Εκείνες έκαναν και 4 και 5 και 6 αλλά και περισσότερα παιδιά. Αλλά σιγά σιγά, με την υπογεννητικότητα να παίρνει σταδιακά τον ανήφορο, φτάσαμε στις μέρες μας να έχουμε μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς τα παιδιά που γεννιούνται δεν αρκούν για να αναπληρώσουν τους γονείς, που κάποια στιγμή φεύγουν από τη ζωή.




Για τις παλαιότερες γενιές, ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια ήταν «δείκτης ευτυχίας», οι σύγχρονοι όμως Έλληνες που ασπάζονται τη ρήση στην πράξη αποτελούν μειονότητα. Η φιλοσοφία ζωής έχει αλλάξει και μαζί και ο οικογενειακός προγραμματισμός.


Και αν το δούμε με στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας έχουμε τον σχετικό δείκτη γονιμότητας να είναι καθηλωμένος μεταξύ του 1,3 με 1,4.


Συνολικά, οι πολύτεκνες οικογένειες υπολογίζονται σε 180.000 με τις 78 χιλιάδες να διαθέτουν παιδιά κάτω των 23 ετών, επί συνόλου 2 εκατομμυρίων οικογενειών.


Με βάση στοιχεία που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις των πολύτεκνων οικογενειών, οι ελληνικές πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά είναι περίπου 25.000, με πέντε παιδιά 4.000 και με έξι ή και παραπάνω παιδιά περίπου 2.000. 


Ας σημειωθεί ότι το επίπεδο ζωής τους, με οικονομικούς όρους, δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αφού σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, το επίπεδο της φτώχειας για νοικοκυριά με τρία τέκνα φτάνει στο 38%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας