Οι καταναλωτές ακούν με αγωνία και φόβο τις πληροφορίες για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και το κόστος της θέρμανσης το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του χειμώνα και προσανατολίζονται πάλι προς τα καυσόξυλα.
Αυτή η εναλλακτική λύση ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις πριονοκορδέλες με τις οποίες έκοβαν τα καυσόξυλα
Η προμήθεια των καυσόξυλων γίνεται από διάφορους εμπόρους οι οποίοι πουλάνε τα ξύλα σε μέγεθος κούτσουρων και στη συνέχεια την κοπή σε κανονικά καυσόξυλα αναλαμβάνουν οι διάφορες πριονοκορδέλες.
Πριονοκορδέλα, απ΄ ότι θυμάμαι, είχαν οι:
Χρήστος Κατσιούλης, Παναγιώτης Πέτρου, Στέφανος Μαντέλας, και Αθανάσιος Απόχας.
Ο κορδελάς, ξεκινούσε με την αγορά της μηχανοκίνητης πριονοκορδέλας. Διαπραγματεύονταν με τον πελάτη την τιμή κοψίματος, με τον τόνο και αφού έκλεινε την δουλειά, μαζί με τον βοηθό του άρχιζαν το κόψιμο. Η εργασία άρχιζε πρωί πρωί και τελείωνε αργά το σούρουπο. Οι εργαζόμενοι ήταν από πάνω μέχρι κάτω γεμάτοι πριονίδι.
Και μερικές χρήσιμες πληροφορίες.
Η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται λοιπόν σε μεγάλο βαθμό από το είδος και το μέγεθος των καυσόξυλων που θα επιλέξετε. Η καύσιμη ύλη παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία και την απόδοση του τζακιού. Δεν ενδείκνυνται όλα τα είδη ξύλου για το τζάκι σας. Επιλέξτε λοιπόν τα καυσόξυλα που επιθυμείτε και προμηθευτείτε τα έγκαιρα ώστε να είναι στεγνά και ξερά. Συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουμε στην αγορά τα πιο ικανοποιητικά ξερά ξύλα. Πρέπει να σημειωθεί πως το ιδανικό ξύλο είναι αυτό που έχει κοπεί από το δέντρο προ διετίας, καθώς και ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στη θερμαντική απόδοση εναλλάσσοντας ποικιλίες ξύλων. Ορισμένα είδη ξύλου παράγουν πολύ καπνό και αναδίδουν δυσάρεστες μυρωδιές. Αλλά δεν καίγονται τόσο εύκολα, με αποτέλεσμα να μην παράγουν τη ζητούμενη θερμότητα. Το ξύλο της οξιάς και της ελιάς είναι χωρίς αμφιβολία από τα πιο δημοφιλή, επειδή ξεπερνούν αυτά τα προβλήματα, αλλά και αυτή ακόμα δεν είναι η μόνη ξυλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου