Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Φιστίκι… από τα Τρίκαλα: Όλο και περισσότεροι παραγωγοί στο νομό στρέφονται προς την καλλιέργειά του



Πηγή εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια της ελληνικής αραχίδας, που είναι το γνωστό σε όλους αράπικο φιστίκι, η υψηλή ζήτηση του οποίου στην εγχώρια αγορά καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Το ενδιαφέρον για ελληνικό αράπικο φιστίκι είναι διαρκώς αυξανόμενο και σε αυτό βοήθησε η αύξηση των τιμών του εισαγόμενου φιστικιού κυρίως από την Κίνα και η μέτρια ποιότητά του. Μάλιστα, η ζήτηση για το αράπικο φιστίκι δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά αρκετές χώρες από την Ευρώπη, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, ξεκίνησαν να εισάγουν ποσότητες ελληνικών ξηρών καρπών από τη χώρα μας.
Ήδη στο νομό υπάρχουν 350 περίπου στρέμματα που καλλιεργούνται ενώ στο εγχείρημα έχουν μπει και κάποιοι από τους κατοίκους του Βαλτινού.


«Σπείραμε φέτος δοκιμαστικά μετά από προτροπή του Μπάρδα» θα πει στον «Ενεργό Πολίτη» ο Ηλίας Μάμαλης. Ο ίδιος για την διάθεση του δικού του προϊόντος λέει πως έσπειρε λίγο δοκιμαστικά και θα το καταναλώσει στο καφενείο που διαθέτει, μιας και οι ξηροί καρποί στο εμπόριο είναι πανάκριβοι.
Πρωτοπόρος για το Βαλτινό είναι ο ιδιοκτήτης του «Ηλετρόφωνου» Μάκης Βότσιος, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα ο Νίκος Μπάρδας διαθέτει κάθετη μονάδα που ξεκινά από την σπορά, την εξαγωγή – αλώνισμα, αλλά και στη συνέχεια την επεξεργασία του.
Σύμφωνα με το Νίκο Μπάρδα, η μέση παραγωγή μέχρι σήμερα στο νομό σε αμμουδερά χωράφια που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ξεπερνά τα 400 κιλά το στρέμμα. Η τιμή του φιστικιού με τον λοβό του, όπως δηλαδή βγαίνει από το χωράφι, είναι στα 0,80 λεπτά περίπου το κιλό, ενώ αν επεξεργαστεί είναι 2.20 περίπου λεπτά το κιλό.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα προϊόν με καλές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με την εγχώρια κατανάλωση να εμφανίζει σταθερό ρυθμό αύξησης χρόνο με τον χρόνο. Η δε καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.


Τα αράπικα φιστίκια μέχρι σήμερα σπανίως ήταν ελληνικά – συνήθως στο εμπόριο κυκλοφορούν εισαγόμενα φιστίκια από την Κίνα, την Αίγυπτο και την Αργεντινή. Πωλούνται στη φυσική τους μορφή, ψημένα ή χωρίς το κέλυφος αλλά με τη φλούδα ψημένα ή χωρίς τη φλούδα τηγανισμένα και αλατισμένα. Επειδή τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, στην αγορά κυκλοφορούν και σε άλλες μορφές, όπως είναι το γνωστό φιστικοβούτυρο.
Οι σπόροι περιέχουν σε πολύ υψηλό ποσοστό (40-50%) λιπαρές ουσίες, από τις οποίες παράγεται εδώδιμο έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας (φιστικέλαιο), αλλά και το φιστικοβούτυρο (ένα είδος βουτύρου). Επίσης καβουρδισμένοι οι σπόροι καταναλώνονται ως ξηροί καρποί, ενώ με κατάλληλη επεξεργασία δίνουν ένα υποκατάστατο του κακάου που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Επιπλέον, τα υποπροϊόντα της κατεργασίας των σπόρων θεωρούνται εξαιρετική ζωοτροφή, όπως και τα φύλλα του φυτού.
Η αραχίδα, το φυτό από το οποίο παίρνουμε το αράπικο φιστίκι, είναι μονοετής καλλιέργεια και κατάγεται από τη Νότια Αμερική, ενώ οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που το έκαναν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση της αραχίδας στο διεθνές εμπόριο αφορά στους καρπούς σε λοβούς ή τους αποφλοιωμένους για κατανάλωση χωρίς εξαγωγή του ελαίου, σε μορφή ξηρών καρπών.
Σε πολλούς τόπους, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Δ. Αφρική, η Ιαπωνία, η Κορέα και οι ΗΠΑ, είναι ένα από τα κυριότερα ελαιούχα φυτά μεγάλης καλλιέργειας.
Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες όπου ευδοκιμεί η ελιά, η αραχίδα χάνει τη σημασία της ως πηγή βρώσιμου λαδιού, επειδή η υπεροχή του ελαιολάδου είναι μεγάλη. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται μόνο 45.000 στρέμματα, παρόλο που οι συνθήκες της χώρας μας είναι ιδανικές για την αραχίδα.
Το αράπικο φιστίκι θεωρείται ο ξηρός καρπός κατά της χοληστερίνης. Έχει μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών (διπλάσια από τους άλλους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές) και είναι έτσι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
Η αραχίδα είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά η άρδευση εξασφαλίζει την καλή ποιότητα των καρπών και την υψηλή παραγωγή. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι άρδευσης, όπως είναι η τεχνητή βροχή, με σταγόνες, με βραχίονα κ.λπ.

Χ.Κ.

Πηγή: εφημερίδα ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας