Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Έκλεισε το περίπτερο στο Βαλτινό

 

Η κρίση, η πτώση του τζίρου, η πανδημία, ο ανταγωνισμός της μικρής λιανικής και τα POS οδήγησαν σε λουκέτα πολλά περίπτερα στην χώρα μας, μεταξύ αυτών και αυτό του Βαλτινού, που πριν από λίγες μέρες έβαλε λουκέτο και έκλεισε. Τα τελευταία χρόνια, αυτά τα μικρά κιόσκια που αποτέλεσαν για δεκαετίες έναν θρίαμβο της μικροεπιχειρηματικότητας, έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν. Στις γωνίες των κεντρικών δρόμων όπου κάποτε έστεκαν τα περίπτερα, και έδιναν ζωή στις γειτονιές, δεν υπάρχει πια τίποτα. Κατά χιλιάδες, τα περίπτερα κλείνουν και ξηλώνονται.

Στα μικρά ξύλινα κτίσματα, που ξεκίνησαν με τις τσίγκινες κωνικές σκεπές και έδιναν παλαιότερα μια ανατολίτικη ατμόσφαιρα, άλλα και σ’ αυτά με τα στέγαστρα από τέντες και διαφημιστικά σταντς, που προσέδιδαν στους δημόσιους χώρους ιδιαίτερη και χαρακτηριστική ελληνική ατμόσφαιρα, τονίζοντας έτσι την λαϊκή  κουλτούρα του τόπου μας, μπορούσε κανείς να αγοράσει από είδη καπνιστού και παυσίπονα, Καλμόλ και Αλγκόν για τον πονοκέφαλο, μέχρι βερνίκι ΚΑΜΕΛ για τα παπούτσια, καρφίτσες, παραμάνες, βελόνες, κλωστές, κορδόνια, καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες, παγωτά, περιοδικά, εφημερίδες κλπ.

Το περίπτερο στο Βαλτινό έκλεισε 65 συναπτά έτη λειτουργίας. Άνοιξε το 1959 σε ιδιοκτησία του Σπύρου Παπακώστα και κατά καιρούς την εκμετάλλευση του περιπτέρου αυτού είχαν οι εξής: Ο Σπύρος, ο Ευάγγελος, ο Νίκος και η Βάια Παπακώστα, ο Δημήτριος Καλαμπάκας, ο Νίκος Καλαμπάκας, ο Βασίλειος Σταυρέκας, ο Γεώργιος Κατσιούλης, ο Αντώνης Μάμαλης, ο Ηλίας Καραθανάσης, ο Δημήτριος Σταμούλης, ο Απόστολος Μακρής, ο Βασίλης Σταμούλης, ο Θωμάς Μεγαρχιώτης, και ο Αντώνιος Σταμούλης. 

Οι καιροί αλλάζουν, ωστόσο: Το περίπτερο κι οι άνθρωποί του θα λείψουν από το χωριό, καθώς όλα αυτά τα χρόνια με την λειτουργία του εξυπηρέτησε χιλιάδες ανθρώπους. Η εξυπηρέτηση των περιπτερούχων, συνοδεύονταν με το καλύτερο καλωσόρισμα και το πιο θερμό αποχαιρετιστήριο για πολλούς πελάτες. Έτσι με λύπη, βλέπουμε ένα ακόμη μικρό μαγαζί του τόπου μας να κλείνει, αφήνοντας πίσω του ένα κενό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας