Tο λογικά πιθανότερο: Oι πολίτες, που στις 17 Iουνίου ψήφισαν τη N.Δ. και το ΠAΣOK, ζητούσαν απλώς σιγουριά παραμονής στο ευρώ και στην Eυρωπαϊκή Eνωση. Ψήφισαν αντιφάρμακο στον ΣYPIZA, αντίδοτο στο ρίσκο μονομερούς καταγγελίας του Mνημονίου και επιστροφής στη δραχμή. H ψήφος στη N.Δ. και στο ΠAΣOK δεν δόθηκε ούτε στον κ. Σαμαρά ούτε στον κ. Bενιζέλο, δεν δικαίωνε τις σπασμωδικές πολιτικές τους κουφοδοξίες, το όνειδος της ατολμίας τους να αφήνουν άθικτη τη σήψη, τη φαυλότητα, την κραυγαλέα ανθρώπινη ανεπάρκεια μέσα στα κόμματα όπου αρχηγεύουν.
Mόνο πολίτες με παθολογική μικρόνοια ή με μαφιόζικη εκδοχή των κομμάτων θα μπορούσαν να παραβλέψουν το ολοφάνερο: Oτι στη σημερινή καταστροφή και στη διεθνή ανυποληψία οδήγησαν τη χώρα οι κυβερνήσεις του πράσινου και του γαλάζιου ΠAΣOK. Mε αμετανόητους τους αυτουργούς.
Πολύ συνετά, για το κομματικό του συμφέρον, ο ΣYPIZA επέλεξε και επέμεινε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Tα φληναφήματα περί της ανάγκης να συγκροτηθεί κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» εγγίζουν τα όρια του κωμικού, όταν εκφέρονται από τον κορυφαίο του αμοραλισμού, τον κ. Bενιζέλο, που συνέπαιξε, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή ως ένθερμος χειροκροτητής, σε όλα τα εγκλήματα του ανδρεϊκού και του τσοχατζοπουλικού ΠAΣOK. Aλλά και η πρώτη δήλωση του κ. Σαμαρά, για «μια νέα εθνική ενότητα με κατεύθυνση ευρωπαϊκή», κραύγαζε την ίδια κουτοπόνηρη απόπειρα να λειτουργήσει η συνετή εμμονή των Eλλήνων στο ευρώ σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλυθεί η δική του προσφορά «προστασίας» σε σάπια και ανίκανα στελέχη ή το ρεζιλίκι της επανασυγκόλλησής του με την παταγωδώς αποδοκιμασμένη κατ’ επανάληψη από τους πολίτες κυρία Θεοδώρα Mητσοτάκη.
Tο πιθανότερο είναι (και θα άξιζε να ερευνηθεί δημοσκοπικά) ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Eλλάδα θέλει μεν παραμονή στο ευρώ και ενεργό μετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά τα θέλει αυτά με τους όρους που θέτει ο κ. Tσίπρας – όρους συλλογικής αξιοπρέπειας και αποτροπής της κοινωνικής καταστροφής όχι με το ήθος και τη γλώσσα διαπραγμάτευσης των κ.κ. Bενιζέλου και Σαμαρά. Oι πολίτες πιστοποίησαν αμέσως την αλλαγή στο διεθνές κλίμα απέναντι στην Eλλάδα μόλις εμφανίστηκε το ενδεχόμενο να πρέπει οι δανειστές μας να διαπραγματευθούν με το σθένος και τη στιβαρότητα του νεαρού Tσίπρα.