Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Μια όμορφη φθινοπωρινή «Καλημέρα» από το Βαλτινό

 

Μια όμορφη φθινοπωρινή καλημέρα, γεμάτη από τα χρώματα του απόβροχου, του ουράνιου τόξου, και της ειδυλλιακής φύσης του χωριού, δεχθήκαμε σήμερα από την Χριστίνα – Μαρία Βότσιου, η οποία παρατήρησε και απαθανάτισε με τον φακό της την πανέμορφη εικόνα από το Βαλτινό, θυμίζοντάς μας πως: «δεν χρειαζόμαστε καλύτερες μέρες… Αλλά ανθρώπους για να κάνουν καλύτερες τις μέρες μας»!


Εικόνες του χωριού «Ο Μαϊμουδιάρης»

 

Ο Μαϊμουδιάρης ήταν συνήθως ο τσιγγάνος εκείνος που παλαιότερα περιήγαγε την τη μαϊμού σε υπαίθριες παρουσιάσεις - επιδείξεις και με αυτό τον τρόπο γέμιζε το περιφερόμενο ντέφι του με κέρματα, βγάζοντας το μεροκάματό του. Ο ίδιος πολλές φορές παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αρκούδα (Αρκουδιάρης).

Μια φωτογραφία του 1955 στο Βαλτινό, καταμαρτυρεί την παρουσία του περιπλανώμενου Μαϊμουδιάρη, να παρουσιάζει και να επιδεικνύει στους κατοίκους τις χορευτικές ικανότητες της μαϊμούς.

Έχοντας τη μαϊμού δεμένη με αλυσίδα από τη ζώνη του, χτυπώντας το ντέφι και τραγουδώντας κάποιο γνωστό λαϊκό τραγούδι, που συνήθως ήταν το «Σήκω χόρεψε κουκλί μου να σε δω να σε χαρώ ...», έκανε το γύρο του χωριού και παρουσίαζε το πρόγραμμά του στις γειτονιές, καταλήγοντας στην πλατεία του χωριού. Στο πρόγραμμα της επίδειξης περιλαμβάνονταν και οι μιμήσεις καθώς και οι κωλοτούμπες της μαϊμούς, η οποία έτρεχε πέρα δώθε, όσο της επέτρεπε η αλυσίδα, εκτελώντας τούμπες στο αέρα, εντυπωσιάζοντας το κοινό. Το θέαμα άρεσε στον κόσμο που μαζευόταν τριγύρω και παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Έτσι στο τέλος ο Μαϊμουδιάρης, γέμιζε το περιφερόμενο ντέφι του με κέρματα και εξασφάλιζε τον επιούσιο, και τον δικό του και του ζώου.



επικοινωνιστε μαζι μας