Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες του Βαλτινού»

 


Στο βιβλίο με τίτλο «Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες του Βαλτινού», που εκδόθηκε από τις Γραφικές Τέχνες «Δημήτρη Τσιγάρα», γίνεται μια αναφορά για όλους τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, αυτούς τους ανεπανάληπτους παιχνιδιάτορες, που πλούταιναν την πολιτιστική προίκα του τόπου μας.

Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία σε ένα κομμάτι της κοινωνικής ζωής, ξεχασμένο και άγνωστο, καθώς επιχειρείται ο φωτισμός των πλευρών που αφορούν τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός τους, τον τρόπο ζωής τους και την σταδιακή αλλοτρίωση που υπέστησαν με το πέρασμα και τις αλλαγές των καιρών και των αναγκών.

Η έρευνα για τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες του τόπου μας στηρίχθηκε σε προφορικές και καταγεγραμμένες μαρτυρίες των ίδιων των εμπλεκόμενων επί του θέματος, σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν, βίωσαν και είχαν μνήμες από τα μουσικά δρώμενα και τα γεγονότα που εξελίσσονταν στους τόπους των εκδηλώσεων, σε σχετική βιβλιογραφία, αλλά και στην ανάγνωση και ερμηνεία των διαφόρων φωτογραφιών που αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες της συλλογικής μας μνήμης.

Στην εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας Δημήτρης Τσιγάρας επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες έγραψαν την δική τους ιστορία και στιγμάτισαν με την προσφορά τους τα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα του τόπου. Αξίζει σ’ όλους αυτούς τους παιχνιδιάτορες, να τους ξαναθυμηθούμε και να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Άλλωστε γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο έγραψα αυτό το βιβλίο. Με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα το διαβάσει έστω και ένας άνθρωπος, που θα ήθελε να γνωρίσει αυτό το κομμάτι της ιστορίας και ξαφνικά να νοιώσει το συναίσθημα της νοσταλγίας και της χαράς, για μια εποχή φορτισμένη από κέφι κι από ευχάριστες αναμνήσεις!

Μόνο αυτή τη δικαίωση προσδοκώ, ένας άνθρωπος να διαβάσει το βιβλίο αυτό και να χαρεί περισσότερο το φως εκείνης της ημέρας!»

Το βιβλίο παρουσιάζεται και διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο εδώ.


επικοινωνιστε μαζι μας