Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Οφθαλμαπάτες



Η οφθαλμαπάτη είναι μια ανακολουθία ανάμεσα στην αντίληψη κάποιου και στην πραγματικότητα που υπάρχει μπροστά του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μάτια μεταφέρουν πολλές πληροφορίες στον εγκέφαλο, ο οποίος χρειάζεται μεγάλη διεργασία για να τις επεξεργαστεί όλες. Έτσι, έχει επινοήσει «συντομεύσεις» για να καταλάβει τι βλέπει. Οι σκιές, η προοπτική και το χρώμα είναι όλες οι ενδείξεις που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να πάρει αποφάσεις για το τι βλέπει.
Τα οπτικά ερεθίσματα που συλλαμβάνονται από τον αμφιβληστροειδή και στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο είναι πολύ περιορισμένα. Λαμβάνει περίπου το 10% των ερεθισμάτων που υπάρχουν στο οπτικό του πεδίο. Στη συνέχεια, εξηγεί τις ελάχιστες πληροφορίες που παίρνει, συμπληρώνοντας τα κενά με εκτιμήσεις και υποθέσεις για να καταλήξει στο τι είναι αυτό που βλέπει.
Έτσι, οι οφθαλμαπάτες είναι μια κατασκευή του εγκεφάλου και όχι πρόβλημα της όρασης. Ουσιαστικά, «δεν τον γελούν τα μάτια του», αλλά το μυαλό του.
Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές εικόνες οπτικής ψευδαίσθησης.


Στην παραπάνω εικόνα της οπτικής ψευδαίσθησης του Jacques Ninio με τίτλο Ninio’s Extinction Illusion, υπάρχουν 12 μαύρες κουκίδες, στις διασταυρώσεις, τις οποίες όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να τις δουν όλες, εξαιτίας της φτωχής περιφερειακής μας όρασης.


Στην εικόνα της οπτικής ψευδαίσθησης, οι 4 οριζόντιες μπλε γραμμές είναι ευθείες και παράλληλες αλλά δίνουν την αίσθηση ότι γέρνουν.
Σύμφωνα με τη σύγχρονη ερμηνεία του "Cafe Wall Illusion", το μυαλό μας μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι οι οριζόντιες μπλε γραμμές είναι καμπύλες και κάμπτονται. Η ψευδαίσθηση είναι της καλλιτέχνιδας Victoria Skye.

επικοινωνιστε μαζι μας