Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Τοπιογραφίες

Η τοπιογραφία είναι η αναπαράσταση τοπίων στη ζωγραφική. Το τοπίο περιλαμβάνει συνήθως βουνά, κοιλάδες, πεδιάδες, δέντρα, ποτάμια, λίμνες και δάση, με μία ευρεία θέα να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα και τα στοιχεία της να είναι διευθετημένα σε μία «δεμένη» σύνθεση. Οι συνθέσεις στην τοπιογραφία μπορεί να είναι εντελώς φανταστικές ή να αναπαριστούν την πραγματική εικόνα με ποικίλους βαθμούς ακριβείας. Οι τόνοι, τα χρώματα και η απεραντοσύνη του τοπίου, δημιουργούν την αίσθηση γαλήνης, αλλά όχι στασιμότητας. Τίποτα δεν διαταράσσει αυτή την αρμονία του τοπίου, τα πάντα συνυπάρχουν ειρηνικά με τη φύση και απολαμβάνουν την ήσυχη στιγμή της ημέρας. 

Από την θεματική ενότητα «Τοπιογραφίες» του Δημήτρη Τσιγάρα παρουσιάζονται δέκα ασπρόμαυροι πίνακες – σκίτσα, με αναπαραστάσεις τοπίων, που φιλοτεχνήθηκαν με βάση την αρμονία όλων των στοιχείων της φύσης, παρόλο που η ματιά τους έλκεται από την καθημερινή πραγματικότητα. Κι αν δεν υπάρχει το χρώμα σ’ αυτές τις τοπογραφίες, ας βάλει ο καθένας, από την παλέτα της ψυχής του, τα δικά του χρώματα για την ολοκλήρωσή τους.









Για να δείτε περισσότερα σκίτσα πατήστε Ένα σκίτσο την ημέρα





ΠΑΛΙΟΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ

 

Στιγμές από τους παλιούς χειμώνες. Τότε που χιόνιζε συχνά και μάλιστα για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Ήμουνα ο μόνος φοιτητής στο χωριό και για την ιδιότητά μου αυτή με σέβονταν όλοι. Και, χιονίζοντας κάποτε στις χριστουγεννιάτικες φοιτητικές διακοπές, είχα φτιάξει τον χιονάνθρωπό μου μπροστά στο καφενείο του χωριού για να τον βλέπουν όλοι. Και τον έβλεπαν και τον σχολίαζαν καλότροπα και μου επέτρεπαν να είμαι διαρκώς παιδί, επειδή τάχα μόνο εγώ το δικαιούμουν. Ήμουνα ο μόνος που μπορούσα να παίζω και να χαίρομαι, χωρίς καμία άλλη απασχόληση. Ποιος μπορεί τώρα να μου βρει τη χαρά εκείνων των ημερών; Νόμιζα πως θα είχα απόθεμα για όλη μου τη ζωή, αλλά γελάστηκα.

Του Ηλία Κεφάλα

επικοινωνιστε μαζι μας