Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ο Κλαρινετίστας Θωμάς Τάσιος

 

Με αφορμή την συγκέντρωση υλικού, για την συγγραφή και δημιουργία ενός βιβλίου που αφορά την ιστορία των παραδοσιακών οργανοπαικτών του Βαλτινού, παρουσιάζεται παρακάτω ένα δείγμα από τους «πρωταγωνιστές» του επαγγέλματος, οι οποίοι εκμυστηρεύτηκαν τα βιώματά τους, και μίλησαν για την τέχνη τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Θωμάς Τάσιος.

Ο Θωμάς Τάσιος του Νικολάου και της Στεριανής γεννήθηκε το 1972. Είναι από τους νεότερους οργανοπαίχτες του τόπου μας και «ο τελευταίος των Μοϊκανών» του επαγγέλματος. Σε μια συνέντευξη τόνισε τα εξής:

«Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 3-9- 1972. Από έξι μηνών έζησα στο χωριό Βαλτινό, στον παππού και στην γιαγιά μου, Θωμά και Φωτεινή Καραμπάση. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους χρωστάω πολλά γιατί με μεγάλωσαν και με έκαναν άνθρωπο. Θυμάμαι πάντα τις συμβουλές τους και τον αγώνα τους να με μεγαλώσουν. Σε ηλικία 20 χρονών έφυγα από το χωριό και πήγα για δουλειά στην Αθήνα. Κλαρίνο άρχισα να μαθαίνω σε ηλικία 26 χρονών. Στην αρχή έκανα κάποια μαθήματα σε έναν εξαίρετο μουσικό τον Θανάση Γιόλμα, στον Βόλο. Στη συνέχεια μου έδειξαν κάποιες μυστικές τεχνικές του κλαρίνου ο αείμνηστος κλαρινίστας Νίκος Καλαμπάκας και ο Δημήτρης Τζιμούρτος. Στη δουλειά βγήκα το 1999. Έχω δουλέψει σε πολλές εκδηλώσεις στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στη Λαμία, στα Φάρσαλα, στον Βόλο, στη Κοζάνη, στα Γρεβενά, στην Ελασσόνα, στη Καρδίτσα, στην Αθήνα και συνεργάστηκα με πολλούς και αξιόλογους μουσικούς. Συνεργάστηκα με τον μεγάλο, Σαρακατσιάνο τραγουδιστή, Γιάννη Γκόβαρη και την αξιόλογη τραγουδίστρια Ντίνα Αλεξοπούλου, τον Σάκη Γρηγορίου, τον Δημήτρη Βλαστό και με πολλούς άλλους».

Ο κλαρινετίστας Θωμάς Τάσιος στο δάσος της Παναγίας Βαλτινού, σε γλέντι της Πρωτομαγιάς.
 


επικοινωνιστε μαζι μας