Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Πέντε πορτρέτα λαϊκών τραγουδιστών

 Πέντε πορτρέτα λαϊκών τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου που άφησαν εποχή: Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου, Νίκος Ξυλούρης, Γιάννης Πουλόπουλος και Δημήτρης Μητροπάνος.

Στέλιος Καζαντζίδης

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, σε ηλικία 70 ετών.

Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς στο εργοστάσιο Έσπερος, του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.

Στα 1952, ο Καζαντζίδης κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα. Το τραγούδι αυτό έφερε τον τίτλο «Για μπάνιο πάω».


Στράτος Διονυσίου

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935 στη Νιγρίτα των Σερρών και πέθανε στην Αθήνα, στις 11 Μαΐου του 1990, σε ηλικία 55 ετών. 

Ο Στράτος Διονυσίου έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης. Από τις πρώτες του εμφανίσεις το 1959, ο Διονυσίου τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιων καλλιτεχνών, οι οποίοι τον προέτρεψαν να κατέβει στην Αθήνα για να κάνει σημαντικές συνεργασίες. Την ίδια χρονιά, ο Διονυσίου γραμμοφώνησε και τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με το τραγούδι «Δεν είμαι ένοχος» σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη και μουσική Σταύρου Χατζηδάκη.

 

Νίκος Ξυλούρης

 Γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου, στις 7 Ιουλίου 1936 και πέθανε στον Πειραιάς στις 8 Φεβρουαρίου 1980 σε ηλικία 43 ετών.

Τον Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Μια μαυροφόρα που περνά. Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών.

Στην Αθήνα γνώρισε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρίκο Θαλασσινό, ο οποίος αποφάσισε να τον συστήσει στον Γιάννη Μαρκόπουλο και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή συνεργασία, με τον δίσκο Χρονικό και τα Ριζίτικα.

Τον Νοέμβριο του 1973, τις μέρες της εξέγερσης, είναι μέσα στο Πολυτεχνείο και τραγουδά πίσω από τα κάγκελα μαζί με τους φοιτητές, «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί».

Γιάννης Πουλόπουλος

Γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1941 στη περιοχή του Μεταξουργείου με καταγωγή από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, στην περιοχή της Μάνης και πέθανε στις 23 Αυγούστου 2020 σε ηλικία 79 ετών, στο Χαϊδάρι Αττικής.

Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1963 με τον Μίκης Θεοδωράκη όπου του έδωσε να πει τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων». Τα τραγούδια αυτά ήταν τα «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα τω Θεώ» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι». Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Γιάννης Πουλόπουλος.

Το 1969 είναι μια σημαδιακή χρονιά. «Ο δρόμος», άλμπουμ των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμηνεύει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, θα γίνει αμέσως ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος.

Δημήτρης Μητροπάνος 

Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, συνοικία των Τρικάλων, στις 2 Απριλίου 1948 και πέθανε στις 17 Απριλίου 2012, στο Μαρούσι Αττικής, σε ηλικία 64 ετών.

Το 1967, ο Μητροπάνος κάνει το δισκογραφικό του ντεμπούτο, ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Έκτοτε, στην μουσική του καριέρα, ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια σπουδαίων στιχουργών και συνθετών. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών. 


επικοινωνιστε μαζι μας