Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ελληνίδες τραγουδίστριες και ηθοποιοί (Πορτρέτα)

Η λαοφιλία και η διεισδυτικότητά τους στο φιλοθέαμον κοινό της Ελλάδας υπήρξαν παροιμιώδης, καθώς η αγάπη και η λατρεία του κόσμου εκδηλώνονταν απερίφραστα με κάθε ευκαιρία. Για παράδειγμα, την χρυσή εποχή που τα ονοματεπώνυμα αυτών των καλλιτεχνών «Τζένη Καρέζη, Κώστας Κακαβάς, Αλίκη Βουγιουκλάκη εσύ θα τα φυλάς», αντικαθιστούσαν τις «λέξεις» στο γνωστό ποιηματάκι «α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ», το οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν για να δουν ποιος ή ποια θα «τα φυλάξει» στο κρυφτό.

Πρόκειται για τις δημοφιλείς Ελληνίδες τραγουδίστριες και ηθοποιούς, που άφησαν εποχή: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Χάρις Αλεξίου, Βίκυ Μοσχολιού και Μαρινέλλα, των οποίων τα πορτρέτα και λίγα βιογραφικά στοιχεία, παρουσιάζονται παρακάτω.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι Αττικής.

Έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1953, ενώ ήταν δευτεροετής μαθήτρια της Δραματικής του Εθνικού. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Πρωταγωνίστησε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες διεθνείς παραγωγές, οι περισσότερες των οποίων είχαν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της «Εθνικής Σταρ».

Η Τζένη Καρέζη (πραγματικό όνομα: Ευγενία Καρπούζη), γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1932, στην Αθήνα. Υπήρξε μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και σημαντική θεατρική επιχειρηματίας.

Η Τζένη Καρέζη, κατάφερε και μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1951. Τον Οκτώβριο του 1954 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο «Ωραία Ελένη», δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Το 1955 πρωτοεμφανίζεται στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας -ως πρωταγωνίστρια μάλιστα- στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».

Η Χάρις Αλεξίου (πραγματικό όνομα: Χαρίκλεια Ρουπάκα), γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1950 στη Θήβα. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες του ελληνικού τραγουδιού και η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια σε πωλήσεις δίσκων στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους.

Το 1970 είναι η χρονιά που η 20χρονη Χάρις Αλεξίου παρουσιάζεται στη δισκογραφία με δίσκο 45 στροφών και το τραγούδι "Όταν πίνει μια γυναίκα" των Βασίλη Βασιλειάδη και Πυθαγόρα.

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1943 στο Μεταξουργείο της Αθήνας.

Το ξεκίνημά της έγινε το 1962, σε ηλικία 14 ετών όταν δοκίμασε με επιτυχία να πάρει μέρος στην εκπομπή ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, «Χαρούμενα Ταλέντα».

Η γνωριμία της στη συνέχεια με τον Γιώργο Ζαμπέτα, θα αποτελέσει την αφετηρία της μεγάλης καριέρας της, ενώ με τη συνεργασία της, το 1964, με τον Σταύρο Ξαρχάκο θα καθιερωθεί στο χώρο του τραγουδιού.

Η Μοσχολιού ως τύπος τραγουδίστριας ήταν contralto, δηλαδή η βαρύτερη γυναικεία φωνή, σαφέστατα στην λαϊκή εκδοχή της. Κατείχε μεγάλη έκταση φωνής, βαριά ηχητικότητα και φυσικά μια μελαγχολική βραχνή χροιά.

Η Μαρινέλλα (πραγματικό όνομα: Κυριακή Παπαδοπούλου) γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1938, στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε η σημαντικότερη ερμηνεύτρια του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού με εξαιρετική εκφραστική δυνατότητα. Τραγούδησε επαγγελματικά από το 1956. Έχει κυκλοφορήσει πολλά προσωπικά άλμπουμ, τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν εμπορική επιτυχία.

Το 1960, η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο (συνολικά συμμετείχαν μαζί σε 10 ελληνικές ταινίες).

Ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1964 και ταξίδεψαν τραγουδώντας στη Γερμανία και την Αμερική. Το τραγουδιστικό ντουέτο τους είναι πλέον θρυλικό!


επικοινωνιστε μαζι μας