Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πασχαλινή εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πασχαλινή εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού, την Δευτέρα 6-5-2024 στην κεντρική πλατεία του χωριού, με την συμμετοχή πλήθος κόσμου, με τους χωριανούς αλλά και τους φιλοξενούμενους, που αυτή την εποχή βρίσκονται στο χωριό να κατακλύζουν τον χώρο.

Μέσα σε ένα κλίμα γιορτινό, χαράς και αισιοδοξίας, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους παραδοσιακούς χορούς των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, αλλά και να μετέχουν στο χορό και στην αναβίωση του παραδοσιακού δρώμενου «Το κάψιμο της καλύβας».

Σε έναν σύντομο λόγο της, η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ρίκα Πλεξίδα – Βότσιου, καλωσόρισε όλους όσοι παραβρέθηκαν και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν εθελοντικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επισημαίνοντας την αξία των στόχων του Συλλόγου για την διασφάλιση, τη διατήρηση την ανάδειξη και την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από το μικρό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, ακολούθησε το γυναικείο τμήμα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της κοινότητας Βαλτινού με την Πρόεδρο του Συλλόγου έβαλαν φωτιά και έκαψαν την καλύβα, καίγοντας συμβολικά και εξορκίζοντας τα κακά πνεύματα, ώστε να επικρατήσει παντού το καλό. Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτός χορός για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν άψογη, τόσο στο καλλιτεχνικό μέρος όσο και στο θέμα της φιλοξενίας του Συλλόγου, που πρόσφερε στους παραβρισκόμενους διάφορα εδέσματα: μεζέδες, πίτες γλυκά, αναψυκτικά κλπ. 

Με αυτήν την επιτυχημένη εκδήλωση, το Βαλτινό ανανεώνει και εδραιώνει την δέσμευσή του στην παράδοση και τον πολιτισμό, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι κάτοικοι ενωμένοι να γιορτάζουν και να χαίρονται τις παραδόσεις τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Βούλα Βότσιου, πρόσωπα της τοπικής κοινότητας Βαλτινού, ο Πρόεδρος κ. Βάιος Τσιγάρας, ο Αντιπρόεδρος Κων/νος Σταμούλης, ο Αιδεσιμότατος πατήρ κ. Κων/νος Ζαχαράκης, κ.ά.


Ο Λόγος της Προέδρου του Συλλόγου κας. Ρίκας Πλεξίδα- Βότσιου

Αιδεσιμότατε, κύριε Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού κύριε εκπρόσωπε του Δήμου Τρικκαίων, κυρίες και κύριοι, Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα σε όλους σας!

Ως πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού σας καλωσορίζω στην σημερινή Πασχαλινή εορταστική μας εκδήλωση.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού δημιουργήθηκε με στόχο να διασφαλίσει, να διατηρήσει και να αναδείξει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και να συμβάλλει στην ψυχαγωγία, στην διαπαιδαγώγηση, και στην εκπαίδευση των πολιτών.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω των ποικίλων δράσεων που ο Σύλλογος διοργανώνει, συμβάλλοντας έτσι και στην τοπική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου είναι το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει αλλά και τον ξεχωρίζει, ως μοναδική ψηφίδα, στο σύνολο των πολιτισμών.

Αδιάσπαστο κομμάτι του πολιτισμού κάθε κοινωνίας αποτελούν τα έθιμα και οι λαϊκές τελετές. Μέσα από αυτά αντιπροσωπεύεται και εκφράζεται η ιστορία και ο πολιτισμός του κάθε τόπου, βάση των στοιχείων της παράδοσης.

Τα έθιμα λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, εφόσον είναι η αφορμή λαϊκών συγκεντρώσεων και έκφρασης συναισθημάτων, επομένως αποτελούν τα ίδια κοινωνικά φαινόμενα. 

Έτσι και σήμερα με την αναβίωση του παλαιού εθίμου «Το κάψιμο της καλύβας», που συμβολίζει τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων, διασώζουμε, διατηρούμε και αναδεικνύουμε ένα κομμάτι από τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου μας.

Στη συνέχεια του προγράμματος θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί. Αξίζει να τονιστεί πως, με την έναρξη της θητείας μας, ο Σύλλογος αποφάσισε την συγκρότηση χορευτικών τμημάτων και την οργάνωση μαθημάτων ελληνικού παραδοσιακού χορού, για όλες τις ηλικίες, και ήδη τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας είναι έτοιμα και θα παρουσιάσουν, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Παναγιώτη Μάνου ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Η εκδήλωσή μας θα κλείσει με ανοιχτό χορό για όλους, και όπως λέει και το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου: «Να μας έχει ο θεός καλά, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε»!

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Τρικκαίων για την χορηγία του στην σημερινή εκδήλωση και να ευχηθώ σε όλους σας

Καλή διασκέδαση.









επικοινωνιστε μαζι μας