Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Προεόρτιες σκέψεις

 

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα...  

Συνειδητοποιούμε ότι έρχονται οι γιορτές όταν ακούμε το πρώτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο ραδιόφωνο, όταν βλέπουμε την πρώτη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση στην τηλεόραση, μόλις κάνουμε μια βόλτα στην αγορά και διαπιστώνουμε ότι πολλά καταστήματα έχουν μπει ήδη σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα καθώς στολίζουν τις βιτρίνες τους με χριστουγεννιάτικα είδη. Αλλά και η έναρξη λειτουργίας του «Μύλου των ξωτικών» στα Τρίκαλα σηματοδοτεί την έλευση των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει αυτή την συγκεκριμένη γιορτή του χρόνου τόσο μοναδική; Σίγουρα είναι η ίδια η εποχή. Όλοι έχουμε συνδυάσει τα Χριστούγεννα με κρύο και χιόνι, γι' αυτό ίσως έχουμε και την ανάγκη να νιώσουμε ζεστά και τρυφερά συναισθήματα, περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Μαζευόμαστε όλοι στο σπίτι, στολίζουμε το δέντρο, φτιάχνουμε γλυκά και καθόμαστε στη ζεστασιά του σπιτιού με ανθρώπους αγαπημένους.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν μια παραμυθένια διάσταση, με ξωτικά και μάγους, με αγγέλους και μουσικές, με δώρα και στολίδια. Είναι η γιορτή μικρών και μεγάλων, γιατί αυτές τις μέρες όλοι ονειρευόμαστε να ξαναγίνουμε παιδιά. Όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ότι έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας νοιάζονται και μας αγαπούν. Όλοι θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει ένας καλός άνθρωπος που θα ακούσει την μελωδία της ψυχής μας και θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια από τις επιθυμίες μας.

Γι’ αυτό άλλωστε τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται και ως γιορτή ακραίων συναισθημάτων!

Εκεί λοιπόν, που νοιώθουμε όλα εκείνα τα όμορφα συναισθήματα μας πιάνει ξαφνικά μια μελαγχολία... Από την μια μεριά, η γιορτινή ατμόσφαιρα με φώτα, μουσικές, στολίδια και χαρές, και από την άλλη μεριά το κενό που μεγαλώνει μέσα μας για αυτά που μας λείπουν...

Όμως το νόημα των Χριστουγέννων είναι στο χέρι μας να το ανακαλύψουμε μόνοι μας από την αρχή...

Ας περιορίσουμε τις προσδοκίες  μας κι ας αντλήσουμε από το απλό κι απέριττο τη χαρά της ζωής.

Ας αφήσουμε το μήνυμα της αγάπης να αγγίξει τις καρδιές μας και να ζεστάνει την ψυχή μας με καλοσύνη, γαλήνη και χαρά.
Ας πιστέψουμε στα όμορφα πράγματα και ας ταξιδέψουμε για λίγο σ' αυτό το μαγικό ταξίδι, όπως τότε που ήμασταν παιδιά, περιμένοντας πως και πώς να έρθουν τα Χριστούγεννα.
Ας διαθέσουμε τον χρόνο με τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους κι ας απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές μας.
Ας δείξουμε την αγάπη μας με πράξεις αγάπης.
Ας αφήσουμε το φως της αγάπης να μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο με υγεία, ευημερία και ειρήνη.... 
Πράγματα που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα για όλους τους ανθρώπους.

Καλές γιορτές!

 

επικοινωνιστε μαζι μας