Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Η ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα

 

Μια ποιητική ταινία, ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, ξαφνιάζει ευχάριστα όλους τους Τρικαλινούς καθώς αφορά μια μεγάλη οικογένεια: την ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα, για όλα αυτά τα «υλικά» μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας Κλιάφα έχτισαν, όλοι μαζί, «…μια μεγάλη οικογένεια».

Μετά από έρευνα, γυρίσματα, μοντάζ, κλπ, που κράτησαν ενάμισυ χρόνο, το ντοκιμαντέρ “ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” είναι από σήμερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Η ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα στα Τρίκαλα ζωντανεύει μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου, σύγχρονες μαρτυρίες από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα, κινηματογραφικές λήψεις κτηρίων και μηχανημάτων.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί.

Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το Ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

Η ιστορία όμως της εταιρείας δεν είναι μια απαρίθμηση επιτευγμάτων, μηχανημάτων και προϊόντων — είναι κυρίως η ιστορία των ανθρώπων της. Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται και αυτές ακριβώς οι μικρές ιστορίες: τα προσωπικά χαρίσματα και οι αδυναμίες, η οικογένεια και η φιλία, οι παιδικές αλάνες, η γειτονιά και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, το ρίσκο, ο μόχθος και η αφοσίωση, η αλληλεγγύη, η δημιουργία και η προσφορά.

Μια ταινία για όλα αυτά τα “υλικά” μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας Κλιάφα έχτισαν, όλοι μαζί, «…μια μεγάλη οικογένεια».

Και βέβαια στην ταινία θα αναγνωρίσουμε και πολλούς εργαζόμενους από το Βαλτινό.

Διάρκεια: 69 λεπτά


επικοινωνιστε μαζι μας