Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαλτινού

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Είναι μια ημέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στις 8.30 ώρα, στην ταβέρνα «Το στέκι της γεύσης». Η είσοδος είναι μόνο για γυναίκες.

Το κατάστημα θα διαθέτει ζωντανή μουσική.

Τιμή εισόδου 3 ευρώ.

Τηλ. Κρατήσεων: 24310 94526.


Για την «αρχαία κατάρα» των Τεμπών

 

Στην αρχαία Ελλάδα η κοιλάδα των Τεμπών ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του θεού Απόλλωνα, και κάθε 8 χρόνια, ελάμβανε χώρα η μεγάλη εορτή των Σεπτηρίων προς τιμή του Απόλλωνος. Και τούτο διότι, όταν ο Απόλλων, νέος ακόμα, χτύπησε στους Δελφούς τον εκεί δράκοντα Πύθωνα, φύλακα της Γαίας. Εκείνος πληγωμένος φθάνοντας στα Τέμπη, πριν πεθάνει καταράστηκε τον τόπο αυτό. Εκεί έγινε και η σήψις του (Σήπτη). Έκτοτε καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή των Σεπτηρίων με σκοπό τον εξαγνισμό του συγκεκριμένου τόπου. Στα δρώμενα της τελετής επέλεγαν έναν ευγενή νέο, από ενάρετους γονείς, ο οποίος ακολουθούμενος και από άλλους νέους και αγνές νέες εκόμιζε εν πομπή από τους Δελφούς την ιερή δάφνη του εξαγνισμού πριν ξυπνήσει η κατάρα του Πύθωνος που στο πρόσωπο νέων ήθελε να εκδικηθεί τον νεαρό τότε Απόλλωνα!!! Καθ’ όλη την πορεία προς τα Τέμπη μέχρι να φθάσουν στο Ιερό θα έπρεπε να είχαν στραμμένο το πρόσωπό τους αυστηρά μόνον προς βορά. Όπως ήταν και η διαδρομή του Πύθωνος (Από νότο προς βορά). Στην έξοδο των Τεμπών σήμερα υπάρχει η Πηγή της Δάφνης (υπάρχει πινακίδα). Ο δρόμος των στενών λέγετο Πυθία οδός ή Ιερά οδός. 

Σταματώ εδώ και λέω! Έχουμε τρία φοβερά ατυχήματα και όλα στο ίδιο καταραμένο σημείο!!! ( στις 4 Οκτωβρίου 1999: Μαύρη ημέρα για τον ΠΑΟΚ) - (στις 13 Απριλίου 2003: Ανείπωτη τραγωδία με 21 νεκρούς μαθητές) και τώρα με το τραίνο με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Όλα στο ίδιο καταραμένο σημείο!!! Και προσέξτε!!! Όλα τα ατυχήματα είχαν πορεία από νότο προς βορά!!! Έχετε να κάνετε κάποιο συνειρμό;;; Λες να έχει ξαναβγεί από τα έγκατα της γης η κατάρα του δράκοντος; Μήπως πρέπει να γίνει κανένας νέος εξαγνισμός;

Του Θωμά Δασκάλου

Έκλεισε το περίπτερο στο Βαλτινό

 

Η κρίση, η πτώση του τζίρου, η πανδημία, ο ανταγωνισμός της μικρής λιανικής και τα POS οδήγησαν σε λουκέτα πολλά περίπτερα στην χώρα μας, μεταξύ αυτών και αυτό του Βαλτινού, που πριν από λίγες μέρες έβαλε λουκέτο και έκλεισε. Τα τελευταία χρόνια, αυτά τα μικρά κιόσκια που αποτέλεσαν για δεκαετίες έναν θρίαμβο της μικροεπιχειρηματικότητας, έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν. Στις γωνίες των κεντρικών δρόμων όπου κάποτε έστεκαν τα περίπτερα, και έδιναν ζωή στις γειτονιές, δεν υπάρχει πια τίποτα. Κατά χιλιάδες, τα περίπτερα κλείνουν και ξηλώνονται.

Στα μικρά ξύλινα κτίσματα, που ξεκίνησαν με τις τσίγκινες κωνικές σκεπές και έδιναν παλαιότερα μια ανατολίτικη ατμόσφαιρα, άλλα και σ’ αυτά με τα στέγαστρα από τέντες και διαφημιστικά σταντς, που προσέδιδαν στους δημόσιους χώρους ιδιαίτερη και χαρακτηριστική ελληνική ατμόσφαιρα, τονίζοντας έτσι την λαϊκή  κουλτούρα του τόπου μας, μπορούσε κανείς να αγοράσει από είδη καπνιστού και παυσίπονα, Καλμόλ και Αλγκόν για τον πονοκέφαλο, μέχρι βερνίκι ΚΑΜΕΛ για τα παπούτσια, καρφίτσες, παραμάνες, βελόνες, κλωστές, κορδόνια, καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες, παγωτά, περιοδικά, εφημερίδες κλπ.

Το περίπτερο στο Βαλτινό έκλεισε 65 συναπτά έτη λειτουργίας. Άνοιξε το 1959 σε ιδιοκτησία του Σπύρου Παπακώστα και κατά καιρούς την εκμετάλλευση του περιπτέρου αυτού είχαν οι εξής: Ο Σπύρος, ο Ευάγγελος, ο Νίκος και η Βάια Παπακώστα, ο Δημήτριος Καλαμπάκας, ο Νίκος Καλαμπάκας, ο Βασίλειος Σταυρέκας, ο Γεώργιος Κατσιούλης, ο Αντώνης Μάμαλης, ο Ηλίας Καραθανάσης, ο Δημήτριος Σταμούλης, ο Απόστολος Μακρής, ο Βασίλης Σταμούλης, ο Θωμάς Μεγαρχιώτης, και ο Αντώνιος Σταμούλης. 

Οι καιροί αλλάζουν, ωστόσο: Το περίπτερο κι οι άνθρωποί του θα λείψουν από το χωριό, καθώς όλα αυτά τα χρόνια με την λειτουργία του εξυπηρέτησε χιλιάδες ανθρώπους. Η εξυπηρέτηση των περιπτερούχων, συνοδεύονταν με το καλύτερο καλωσόρισμα και το πιο θερμό αποχαιρετιστήριο για πολλούς πελάτες. Έτσι με λύπη, βλέπουμε ένα ακόμη μικρό μαγαζί του τόπου μας να κλείνει, αφήνοντας πίσω του ένα κενό.


επικοινωνιστε μαζι μας