Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Μια φωτογραφία, χίλιοι συνειρμοί



Ξεφυλλίζοντας ένα από τα αρχειακά άλμπουμ, με παλιές φωτογραφίες του Βαλτινού στάθηκα και παρατήρησα μια φωτογραφία του 1978, που εικονίζει την επίσκεψη βουλευτή στο χωριό. Οι διάφορες σκέψεις, συσχετισμένες απ’ την διαδικασία της μνημονικής ανάκλησης ήταν αναμενόμενες.
Τότε που η παρουσία ενός βουλευτή (ειδικά κυβερνητικού) σε ένα χωριό έμοιαζε σαν ... κοσμοϊστορικό γεγονός.
Ο εγχώριος κομματάρχης κανόνιζε τα πάντα στην εντέλεια, ενημερώνοντας τον κόσμο για την άφιξη του βουλευτή και οι κάτοικοι τον υποδέχονταν με την αίσθηση και την ελπίδα ότι θα ενδιαφέρονταν για τα τοπικά προβλήματα. Ο βουλευτής, έφθανε στο χωριό και με οικειότητα, άρχιζε τις χειραψίες, τα χαμόγελα και μοίραζε υποσχέσεις για λύσεις στα προβλήματα του τόπου.
Φαίνεται πως, η επένδυση στην αφέλεια και στην καλοπροαίρετη διάθεση των ανθρώπων, υπήρξε ανέκαθεν ασφαλής και αποδοτική για τους πολιτικούς.
Συνειρμικά μου ήρθαν στο νου και οι περιγραφικότατοι στίχοι του Θωμά Μπακαλάκου στο τραγούδι «Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό».
«Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό,
βόλτες από κει και από δω
μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες,
θα σας γλιτώσουμε από τη δυστυχία,
νερό θα φέρουμε θα φτιάξουμε σχολεία
κι όσο για τα φτωχά κορίτσια σας γαμπρούς εμείς θα βρούμε.

Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες γεια σας».

Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό
βόλτες από κει και από δω
μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες,
θα γίνει αύξηση τιμής των προϊόντων,
θα αυξηθούν και οι συντάξεις των γερόντων,
νοσοκομεία θα σας χτίσουμε οι εκλογές ζυγώνουν»...

Δεν ξέρω από τότε μέχρι σήμερα πόσο έχει αλλάξει αυτή η νοοτροπία, πάντως λίγο πολύ, έτσι λειτούργησε το πολιτικό-πελατειακό σύστημα για πολλά χρόνια στη χώρα μας.
Για την ιστορία της υπόθεσης, στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά οι αείμνηστοι: Ανδρέας Καραθανάσης,  Αθανάσιος Γουλόπουλος,  Χρήστος Καραθανάσης,  Παύλος Ριζαργιώτης, ο κ. Νίκος Παπακώστας (όρθιος), Αντώνιος Βότσιος,  Ευθύμιος Καραθανάσης (όρθιος), ο ακόλουθος του Βουλευτή (…),  Ευάγγελος Βότσιος, ο Βουλευτής (...),  Δημήτριος Πέτρου, Γεώργιος Καραθανάσης, Χριστόφορος Καραθανάσης,  Σωτήριος Στάθης και Κων/νος Χασιώτης.

επικοινωνιστε μαζι μας