Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Σκηνές από αγροτικές εργασίες και ρεαλιστικά τοπία στα έργα του Mønsted

 

Ο Peder Mørk Mønsted,  ήταν Δανός ρεαλιστής ζωγράφος (1859-1941). Είναι γνωστός για τους πίνακές του που απεικονίζουν τοπία με ρεαλιστικό τρόπο. Τα αγαπημένα του μοτίβα περιλαμβάνουν σκηνές από αγροτικές εργασίες χιονισμένα χειμωνιάτικα τοπία, ακίνητα νερά και δάση κλπ.

Οι πίνακές του σε ταξιδεύουν σε οικείους τόπους που διεγείρουν παιδικές αναμνήσεις. Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια χωροχρονική κατάσταση, στο γνώριμο χωριό των παιδικών σου βιωμάτων. Βυθίζεσαι στη εικόνα του τοπίου και σε συνεπαίρνουν τα συναισθήματα, οι μυρουδιές των λουλουδιών και των δέντρων, τα κελαϊδίσματα των πουλιών, τα βελάσματα των ζώων... Νοιώθεις τον χρόνο να βραδυπορεί και απολαμβάνεις τη ζωή σε ήρεμους, αργούς και ευχάριστους ρυθμούς.

Τα πάντα φαντάζουν πιο όμορφα, πιο ευχάριστα, πιο συμπαθητικά, από τους ανθρώπους, τα νερά των πηγών, τα λουλούδια και τα χόρτα των χωραφιών, τους καρπούς των δέντρων, όλα, μα όλα είναι υπέροχα! Πόσο τυχεροί είναι εκείνοι που έζησαν ή ζούνε σε τόσο όμορφα χωριά!

Ο Mønsted ήταν ένας συνηθισμένος ταξιδιώτης. Το 1889 πήγε στην Αλγερία. Τρία χρόνια αργότερα, ταξίδεψε στην Ελλάδα, όπου ήταν φιλοξενούμενος του βασιλιά Γεωργίου Α' που είχε γεννηθεί ως Δανός πρίγκιπας. Όσο ήταν εκεί, έκανε και πορτρέτα της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. 

Τα ταξίδια του παρήγαγαν πολλά σκίτσα που έγιναν πίνακες ζωγραφικής που παρουσίασε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Τα περισσότερα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. 

επικοινωνιστε μαζι μας