Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Τα βιβλία του Χάρη Αγγελή (Βιβλιοπαρουσίαση)

 

Ο συγχωριανός μας συγγραφέας Χάρης Αγγελής (συνταξιούχος Γεωπόνος), έχει την ικανότητα να μπαίνει στον ψυχισμό των ανθρώπων, να αγγίζει τις ψυχές με τον λόγο του, να γράφει και να μοιράζεται ένα ουράνιο τόξο συναισθημάτων και ιδεών, να μαθαίνει περισσότερα για τον εαυτό του, να κατανοεί τον κόσμο λίγο καλύτερα, και όλα αυτά πλέκοντας λέξεις με ιστορίες και συναισθήματα.

Τα βιβλία του έχουν κοινωνικές προεκτάσεις καθώς εμπνέεται από τη φύση και από έναν κόσμο που περνά απαρατήρητος.

Έγραψε και εξέδωσε τρία πολύτιμα βιβλία που αξίζει κανείς να τα έχει στη βιβλιοθήκη του, καθώς πρόκειται για έργα που περιέχουν οικολογικές μυθιστορίες και δίνουν ανάγλυφα τα μηνύματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της επαφής του ανθρώπου με τη φύση και της λιτής, απέριττης και αρμονικής συμβίωσης των πλασμάτων επάνω στη γη.

-Το πρώτο βιβλίο του έχει τον τίτλο «Μυθιστορίες για μικρούς και μεγάλους» και εκδόθηκε το 2005, από τις Περιφερειακές εκδόσεις «έλλα», Λάρισας.

Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο βιβλίο 96 σελίδων με δύο ιστορίες που φέρουν τον τίτλο: («Τυχερή πεταλούδα» και «Αγριόπαπο και Λαγός». Δύο παραμύθια που κάνουν τον αναγνώστη να ταξιδέψει μέσα από την περιπέτεια και να γνωρίσει τις αλήθειες της ζωής, να οραματιστεί τον μελλοντικό εαυτό του, εισπράττοντας τα μηνύματα και τις αξίες που κρύβονται μέσα τους.  

Την εικονογράφηση έκαναν οι: Ιουλία Κούρτη, ο Θανάσης Αγγελής και η Αναστασία Τόγελου, ενώ τον σχεδιασμό κα την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Αλέξανδρος Ζούκας.

-Στο δεύτερο βιβλίο του, που έχει τίτλο «Η ερωτευμένη κορομηλιά» (64 σελίδες) ο συγγραφέας ενανθρωπίζει τη φύση, τα δέντρα και τα ζωντανά και δίνει με ευαισθησία και γοητεία τον μύθο της ερωτευμένης κορομηλιάς. Η διάρθρωση της ιστορίας του μύθου γίνεται με τέτοια φυσικότητα που χάνονται τα σύνορα ανάμεσα στην υπέρβαση και στην αντικειμενικότητα του λόγου, καθώς το πραγματικό μπερδεύεται με το φανταστικό. Πρόκειται για μια οικολογική μυθιστορία με πολλά και ποικίλα μηνύματα, αλλά και με τιθέμενα φιλοσοφικά ζητήματα.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2006, ο σχεδιασμός και η ηλεκτρονική φωτοστοιχειοθεσία έγινε στις Γραφικές Τέχνες: «Δημήτρη Τσιγάρα».

-Το τρίτο βιβλίο του έχει τίτλο «Ο ξυπόλητος καβαλάρης», είναι έγχρωμο, 60 σελίδων και εκδόθηκε το 2011.
Πρόκειται για ένα παραμύθι που έχει έντονα τα χαρακτηριστικά οικολογικού ενδιαφέροντος, με πολλά και ποικίλα μηνύματα, αλλά και με απόψεις τεκμηριωμένες με γνώσεις γεωπονίας.

Με ήρωες του παραμυθιού τον «Έκτορα», την οικογένειά του και τα άλογά του, «Κίτσα» και «Ερμής», ξετυλίγεται μια ιστορία, κάπου σε ένα χωριό κοντά στα Μετέωρα, αλλά από την άλλη μεριά του Πηνειού ποταμού (στο Βαλτινό).

Ο μικρός Έκτορας γνωρίζοντας σιγά σιγά τον κόσμο του, «ρουφάει» από την αγράμματη, αλλά σοφή γιαγιά του την ορθολογική και ισορροπημένη άποψη των πραγμάτων, μεταξύ ανθρώπων, ζώων, φυτών και γενικότερα την γνώση της ισορροπημένης λειτουργίας της φύσης.

Η άμεση επαφή με τη φύση του χωριού κάνει τον ξυπόλυτο καβαλάρη να απαξιώνει την χρήση των παπουτσιών, να κυκλοφορεί, αλλά και να ιππεύει ξυπόλυτος.

Ο σχεδιασμός και η ηλεκτρονική φωτοστοιχειοθεσία έγινε στις Γραφικές Τέχνες: «Δημήτρη Τσιγάρα». Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η Μαίρη Στίνη.

 

επικοινωνιστε μαζι μας