Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Ανάγνωση σε παλιές φωτογραφίες του χωριού

 

Οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτελούν σπουδαία ιστορικά τεκμήρια που άλλοτε συμπληρώνουν προφορικές μαρτυρίες, άλλοτε αποτελούν πηγή ανακάλυψης και άλλοτε απλά προκαλούν συγκίνηση. Η αξία λοιπόν της παλιάς φωτογραφίας απέναντι στη λήθη είναι ανεκτίμητη.

Εστιάζοντας σε δυο παλιές φωτογραφίες του τόπου μας, με χρονολογική σειρά μιας τετραετίας μπορούμε να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση.

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στη σκοτεινή εποχή του τόπου μας, το 1954 η μία και το1958 η άλλη. Ήταν η εποχή που ο Εμφύλιος, η φτώχεια και οι δύσκολες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο είχαν εξαντλήσει όλο το απόθεμα της υπομονής, της καρτερικότητας και της ικμάδας των ανθρώπων.

Αυτή την εποχή, οι Έλληνες στις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά, μοιάζουν να ζουν σε άλλο αιώνα με σχεδόν πρωτόγονες συνθήκες. Ο κόσμος κυνηγά το καινούργιο θέλοντας να αφήσει πίσω του κάθε τι, που θύμιζε τον πόλεμο  και τον σπαραγμό που προηγήθηκε.

Στην πρώτη φωτογραφία το ζευγάρι του Βαλτινού, ο Στέργιος και η Στυλιανή, απαθανατίζονται λίγο μετά την τέλεση του γάμου τους, ενώ στη δεύτερη, η σκηνογραφία μαρτυρεί το αβγάτισμα της οικογένειας, με την απόκτηση του γιού τους, Σωτήρη.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της εμφάνισης η ένδυση της εποχής. Οι ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, όπως και κάθε άλλη μορφή ενδυμασίας του παρελθόντος, αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Από την ένδυση, την υπόδηση, το κόσμημα, το κέντημα και άλλα αξεσουάρ, αποκαλύπτεται η οργάνωση και ο πολιτισμός ενός ολόκληρου λαού.

Η φορεσιά καθ’ αυτή κάθε τόπου εκπέμπει το μήνυμα με τα χαρακτηριστικά του τόπου: εάν αυτός που την φοράει είναι πεδινός, ορεινός, εάν είναι κτηνοτρόφος, γεωργός, έμπορας, πλούσιος ή φτωχός.

Οι γυναίκες από την ένδυση εκπέμπουν το μήνυμα: εάν είναι ελεύθερες, αρραβωνιασμένες, παντρεμένες, χήρες, πλούσιες ή φτωχές, ακόμη από ποια περιοχή και ποιο χωριό κατάγονται και ποια η θέση τους στην τοπική κοινωνία.

Πέρα από την καλλιτεχνική και λαογραφική της αξία, η ένδυση συγχρόνως φανερώνει πολλά για την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της εποχής.

Γι’ αυτό η λέξη «ένδυση» στα αρχαία ελληνικά είναι συνώνυμη της λέξης «κατάδυσις», γιατί δύει (βουτάει,) διεισδύει στα ενδότερα της ψυχής και του χαρακτήρα αυτού που τη φοράει και του τόπου που κατοικεί.

Δ.Τ.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για την φωταγώγηση του δέντρου στο Βαλτινό

 


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Βαλτινού διοργανώνουν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία του χωριού. Ένα δέντρο που δεν θα είναι μόνο όμορφο, αλλά γεμάτο συμβολισμούς για τη χαρά, την ισότητα, την δημιουργία και τη δύναμη της κοινότητας.

Θα είναι μια βραδιά γεμάτη μουσική, με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κάλαντα, εδέσματα και διάφορες άλλες μαγικές εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους, 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 5 μ.μ. 

Εκεί λοιπόν, στο Βαλτινό, όπου το πνεύμα των Χριστουγέννων θα αγκαλιάζει κάθε παιδί, κάθε χαμόγελο, κάθε ευτυχία!




Πόσο επιδρούν οι δημοτικοί χοροί στη σωματική και ψυχική μας υγεία;

 

Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα υλοποιείται από το Εργαστήριο Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων. Πρόκειται για πρόγραμμα ελληνικών παραδοσιακών χορών με στόχο την προαγωγή της υγείας, στο οποίο η επιστήμη συναντά την παράδοση. Στόχος του προγράμματος είναι να εξετάσει την επίδραση ενός προγράμματος άσκησης με Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς στη σωματική και ψυχική υγεία, τη λειτουργική ικανότητα και τη φυσική κατάσταση μεσήλικων γυναικών και ανδρών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεσήλικες (40 έως 64 ετών) γυναίκες και άνδρες που δεν ασκούνται συστηματικά, δεν συμμετέχουν αυτή την περίοδο σε κάποιο σύλλογο παραδοσιακών χορών και δεν πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ακολουθήσουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς για 6 μήνες (3 φορές/εβδομάδα). Το πρόγραμμα κάθε φορά θα διαρκεί 50-70 λεπτά. Πριν και μετά τη λήξη του προγράμματος θα μετρώνται διάφοροι δείκτες σωματικής υγείας,  λειτουργικής ικανότητας, φυσικής κατάστασης και ποιότητας ζωής.

Το πρόγραμμα καθοδηγείται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ τονίζεται ότι το πρόγραμμα άσκησης και οι μετρήσεις, θα πραγματοποιούνται δωρεάν.

Το πρόγραμμα άσκησης σχεδιάζεται από το Εργαστήριο Προπονητικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων (αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού).

Πληροφορίες: 6949101124, Άγγελος Δρακάκης


επικοινωνιστε μαζι μας