Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Απεβίωσε ο Νικόλαος Ιωαν. Παζαράς



Απεβίωσε ο συγχωριανός μας Νικόλαος Παζαράς, του Ιωάννου και της Χρυσούλας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 63 ετών.
Ο Νικόλαος Παζαράς γεννήθηκε το 1956 στο Βαλτινό. Παντρεύτηκε με την Φωτεινή, το γένος Νικ. Βαλομάνδρα από τη Φήκη και απόκτησαν τρία παιδιά, τον Ιωάννη, την Χρυσούλα και τον Χρήστο.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη 21 – 3 – 2019   και  ώρα 1.00μ.μ., στον  Ιερό  Ναό  Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.

Αναβίωση στιγμών από την Ελληνική επανάσταση του 1821, με τον φωτογραφικό φακό του Ηλία Περγαντή.



Η επέτειος εορτασμού της Ελληνικής επανάστασης του 1821 προσφέρει την ευκαιρία ενός αναστοχασμού πάνω σε επαναλαμβανόμενες πρακτικές όπως οι επετειακοί εορτασμοί και ακόμα περισσότερο την επιθυμία ανασημασιοδότησης των συμβάντων αυτών μέσα από τις επιταγές του παρόντος. Παράλληλα δίνει το ερέθισμα για πολλαπλές εκφραστικές και καλλιτεχνικές δυνατότητες σε πολλούς καλλιτέχνες.
Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αναφορά εδώ, αφορά στον Ηλία Περγαντή, ενός αξιόλογου καλλιτέχνη που ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας και της σκηνογραφίας.


Ο Ηλίας Περγαντής περιηγείται με τον φωτογραφικό του φακό ανά το πανελλήνιο, ανατρέχοντας στο παρελθόν, γυρίζοντας το χρόνο πίσω και στέκεται σε πρόσωπα και καταστάσεις που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην ιστορία της Ελλάδας.
Μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, σκηνοθετώντας και σκηνογραφώντας τα θέματά του, ξεδιπλώνει το ταλέντο του και δημιουργεί καταπληκτικά έργα τέχνης.


Ζωντανεύει με μεγάλη πιστότητα στιγμές ιστορικών γεγονότων και μορφές γνωστών και άγνωστων ηρώων της Ελληνικής επανάστασης του 1821, χρησιμοποιώντας σημερινά φυσικά πρόσωπα, τα οποία ενδύει με προσεγμένες εθνικές ενδυμασίες. Το ενδυματολογικό υλικό του αποτελείται από αυθεντικά στοιχεία, που τα βλέπει κανείς μόνο στις προθήκες ιδιωτικών συλλογών.
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο στη θεματολογία του, «Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα του Χθες», παρουσιάζουμε παρακάτω μια σειρά από τα θαυμάσια φωτογραφικά του έργα, που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.

επικοινωνιστε μαζι μας