Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Μνημεία - Ηρώα στις Καρυές Τρικάλων

 

Το μνημείο ηρώων των Καρυών βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια συμπαγή μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, ύψους 3 μέτρων, που στην κορυφή της, ως κορωνίδα, υπάρχουν δύο αετώματα, ένα στην πρόσθια και ένα στην οπίσθια πλευρά. Τα τύμπανα των αετωμάτων, τα οποία περιβάλλονται με γείσο, κοσμούνται με ανάγλυφα διακοσμητικά ανθέμια από φύλλα αγιοκλήματος. Τις τέσσερις κορυφές του αετώματος στολίζουν ανάγλυφα ακρωτήρια με ανθέμια.

Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει ανάγλυφη παράσταση, με τη Θεά Νίκη να κρατάει στο δεξί της χέρι την ελληνική σημαία και στο αριστερό της, ένα δάφνινο στεφάνι.

Το θέμα προφανώς συμβολίζει τον ρόλο της Θεάς που είναι να φέρνει τη νίκη και να την αναγγέλλει. Με αυτή την ιδιότητα εικονίζεται στο μνημείο για να εκθειάσει τους νικητές.

Στην ορθογώνια παραλληλεπίπεδη βάση της στήλης αναγράφονται εγχάρακτα τα ονόματα των πεσόντων ως εξής:

«ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ 1912- 1948

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ       ΙΩΑΝΝΗΣ                 Τ.         ΓΕΩ.

ΜΠΙΧΤΑΣ                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ            Τ.         ΘΕΟ.

ΡΟΥΚΑΣ                     ΓΕΩΡΓΙΟΣ                Τ.         ΔΗΜ.

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ     ΓΡΩΡΓΙΟΣ                Τ.         ΒΑΣ.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ            ΒΑΙΟΣ                      Τ.         ΕΥΑ.

ΠΑΡΑΠΠΑΣ               ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ         Τ.         ΔΗΜ.».

 Στο βάθρο του μνημείου είναι εγχάρακτη η φράση του Ηράκλειτου:

«ΑΡΗΙΦΑΤΟΥΣ ΘΕΟΙ ΤΙΜΩΣΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ».

Σημ.: Αρηϊφάτους (αυτούς που έφαγε ο θεός Άρης, δηλ. ο πόλεμος) τους τιμούν θεοί και άνθρωποι.

Το μνημείο εδράζεται πάνω σε μια τετράγωνη μαρμάρινη εξέδρα, ενώ στις γωνίες της υπάρχει αντίστοιχα από ένα κολωνάκι που διακοσμούν και οριοθετούν τον χώρο. 


Προτομή Ιωάννη Σφαλάγκα Καρυών 2ον

Το μνημείο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Οσίου Ασκληπιού και Αγίας Μαρίνης, στο χωριό Καρυές των Τρικάλων. Αφορά την προτομή του Δικηγόρου Ιωάννη Δ. Σφαλάγκα, κτήτωρ του ομώνυμου ναού.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή πάνω σε μια όρθια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη στήλη, η οποία εδράζεται σε μια τετράγωνη βάση. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει ανάγλυφη επιγραφή με τα στοιχεία του τιμώμενου προσώπου: «ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΦΑΛΑΓΚΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  1922-2011 ΚΤΗΤΩΡ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ».

Στη βαση της στήλης είναι τοποθετημένη μια μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία υπάρχουν η φωτογραφία του τιμώμενου προσώπου ένας σταυρός και αναγραφόμενα εγχάρακτα τα εξής: «ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΦΑΛΑΓΚΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  ΕΤΩΝ 88 ΑΠΕΒ. 15-12-2011». 

Το μνημείο κοσμούν ένα μαρμάρινο ανθοδοχείο και μια γλάστρα με άνθη.

Σε εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στην ανατολική πλευρά του ναού, αναγράφονται εγχάρακτα μεταξύ άλλων και τα εξής διευκρινιστικά στοιχεία:

«Ο ναός του Οσίου Ασκληπιού και Αγίας Μαρίνης θεμελιώθηκε 17 Ιουλίου 2014 και εγκαινιάσθη 17 Ιουλίου 2016, με δαπάνη των αδελφών Ιωάννου και Φωτεινής Σφαλάγκα, εις μνήμην των γονέων τους Νικολάου και Μαρίνης, επιτροπείας τε και κόποις Κων/νου Δ. Παπαστεργίου, επιστασία δε και αρχιτέκτονα Σωτηρίου Ν. Τζήμα».


Από το Βιβλίο «ΜΝΗΜΕΙΑ - ΗΡΩΑ - ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» του Δημήτρη Τσιγάρα.


επικοινωνιστε μαζι μας