Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Η Εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού

 

Εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα διοργάνωσε και πραγματοποίησε, την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού.

Ήταν μια εύστοχη επιλογή των διοργανωτών καθώς οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να δουν, να χαρούν τις ομορφιές και να απολαύσουν το εξαιρετικό τοπίο της περιοχής.

Η λίμνη είναι ένα από τα πιο όμορφα τεχνικά στολίδια της Θεσσαλίας που ο Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε στοχεύοντας να τροφοδοτήσει τις γύρω περιοχές που το καλοκαίρι υπέφεραν από λειψυδρία καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού.

Στο πρόγραμμα υπήρχε και η προσκυνηματική επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής. Στα 1400 μέτρα, επάνω στο χείλος της απόκρημνης πλαγιάς των Αγράφων, ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του χωριού Καρίτσα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, το μοναστήρι της Παναγιάς Πελεκητής αποτελεί ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα.

Το εσωτερικό της, γεμάτο με πύλες και φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε, βρίσκεται ο μονόχωρος ναός της Ανάληψης του Σωτήρος με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και της σπάνιας τέχνης αγιογραφίες. Καμαροσκέπαστοι διάδρομοι και στοές οδηγούν στο δεύτερο ναό της μονής, την Παναγιά Φανερωμένη. Είναι αθωνικού τύπου με αγιογραφίες του 1666 και εικόνες κρητικής τέχνης. 



επικοινωνιστε μαζι μας